Skip to main content

Voor het laatst geupdate op 22 oktober 2021

De beste reistijd om naar Colombia te gaan

In dit artikel laten vertellen we je wat de beste reistijd is om een rondreis door het prachtige Colombia te bezoeken. Er zijn in Colombia twee regenseizoenen, maar het verschilt per gebied wanneer dit is. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de beste reistijd om Colombia te bezoeken de maanden december, januari en februari het beste zijn. Echter, zijn er natuurlijk uitzonderingen vanwege hoogteverschillen en geografische ligging. Misschien maakt het je wel helemaal niet uit dat hoe warm of koud het is en sommige plekjes, zoals Cañon de Cristales kun je het beste in andere maanden bezoeken. We nemen je hieronder mee van Noord- naar Zuid-Colombia en wat de beste reistijd is per plek. Ben je er al over uit? Boek dan het voordeligste vliegticket naar Colombia:

Inpaklijst Colombia

Wellicht ga je voor de eerste keer op reis of backpacken in Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land. Dan is het wel zo handig om te weten wat je mee moet nemen. Hoe fijn is het dan als je tips kan krijgen van mensen die daar al geweest zijn?

Laag-, tussen- en hoogseizoen Colombia

Hoogseizoen Colombia

het hoogseizoen in Colombia is van december tot en met februari. Dit zijn de warmste en drukste maanden. Men heeft in januari vakantie en het is dan ook geen verassing dat de prijzen in deze periode het hoogst zijn.

Tussenseizoen in Colombia

In Colombia is er ook een tussenseizoen, namelijk van maart tot en met september. Dan regent het wat meer dan in het hoogseizoen. De prijzen zijn wat lager over het algemeen. In maart is er carnaval in barranquilla en je kunt van juli tot en met oktober walvissen spotten aan de westkust van Colombia.

Laagseizoen Colombia

Het laagseizoen in Colombia is in oktober en november. De prijzen zijn dan erg laag, maar verbaas je niet als er overstromingen zijn. Een goed regenpak is een must. Vooral in het noorden kan het goed stormen.

Bekijk hieronder per gebied de beste reisperiode:

De beste reistijd om het Noorden van Colombia te bezoeken

beste reistijd colombia mappea ontdek colombia cartagena bogota medellin cali

In het noorden van Colombia vind je een hoop interessante plekken om te bezoeken. Je vindt hier de grotere steden Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, de caribische stranden van Palomino en Taganga en uitstapjes naar de verloren stad, Natural Park Tayrona, Minca en zelfs Punta Gallinas. Dan is het wel fijn om te weten wat nu de beste tijd is om deze mooie plekken in Colombia te bezoeken.

Over het algemeen is het in het Noorden behoorlijk warm, er heerst dan ook een tropisch klimaat (alleen in het noordoosten heerst een warm steppeklimaat). In de maanden december, januari, februari en maart valt het minste regen. De temperatuur is eigenlijk het gehele jaar zo tussen de 25 en 35 graden in het Noorden van Colombia. Het laagseizoen is in oktober en november en het is dan ook af te raden om naar dit deel te gaan. Overstromingen komen regelmatig voor.

In maart is er in Barranquilla carnaval. Dat is het zeker waard om mee te nemen in je overwegingen wel of niet in deze maand naar het noorden van Colombia te gaan.

Hieronder behandelen we nog eens per locatie in het noorden wat de beste reistijd is om te bezoeken:

Beste reistijd Cartagena Colombia

Cartagena kun je het beste bezoeken in de maanden december tot en met april. Dan heb je hier de meeste zonuren (7-8 uur) en weinig tot geen regen. Na april, zeker in oktober, maar tot november verhoogt de kans op regen enorm. Toch komt de temperatuur bijna nooit onder de 23 graden. Het hoogseizoen is vanaf december tot en met februari dus je doet er goed aan zo rond februari, maart naar Cartagena te gaan. Wil je in de zomervakantie gaan? De beste maand om dan Cartagena, Colombia te bezoeken is juli.

Vliegtickets Cartagena Colombia

Beste reistijd Islas de Rosario Colombia

Islas de Rosario, deze archipel ligt vlak voor de kust bij Cartagena. De beste periode om de rosario eilanden te bezoeken is vanaf december tot en met februari. Maart en april zijn er ook nog gunstige dagen alleen is de kans op regen een stuk groter. Houd het weerbericht dus goed in de gaten dan.

cartagena colombia old town beste reistijd colombia

Kleurrijk Cartagena © Bob Zumwalt

De beste reistijd Santa Marta

In Santa Marta zelf wordt het nooit echt kouder dan 28 graden, maar de maanden januari, februari en maart zijn net als in Cartagena het droogst. De temperatuur is boven de 30 graden en je zult weinig regen zien in deze periode. Als dit te warm is dan zijn november en december betere maanden; iets minder warm en nog steeds relatief gezien weinig neerslag. Vanaf april tot en met oktober valt er zo’n 120 tot 160mm regen per maand. De beste reistijd om Santa Marta te bezoeken is dus november tot en met maart.

beste reistijd Santa Marta Colombia

Zonsondergang in Santa Marta © Fabian Cely

Vanuit Santa Marta is het gemakkelijk om het Parque Tayrona, Ciudad Perdida, Taganga, Palomino en Minca te bezoeken. Over het algemeen geldt hetzelfde advies, maar we zullen ze nog even per gebied behandelen.

Beste hostels Santa Marta

Ga je backpacken in Colombia en veel hostels bezoeken? De 6 beste hostels van Santa Marta hebben we op een rijtje gezet.

Vliegtickets Santa Marta

Beste reistijd voor Tayrona National Park

Het Tayrona Parc in Colombia heeft gedurende het hele jaar een stabiele temperatuur van rond de 32 graden. Toch kan het er behoorlijk stormen. Vanaf mei tot en met juni en september tot en met november is het namelijk regenseizoen in dit nationale park. Het is dan absoluut niet aan te raden om het park te bezoeken. Het klimaat in overweging genomen kun je het park het beste bezoeken in de maanden december tot en met maart of in juli en augustus. Houd er rekening mee dat er in januari vakantieperiodes zijn en het dan behoorlijk druk is met locals.

Tayrona park 3 x per jaar gesloten om de natuur te laten herstellen

Het park is één van de meest bezochte plekken in Colombia en de natuur heeft het daardoor flink te verduren. Daarom is besloten om het park drie keer per jaar een break te geven om de natuur te laten herstellen. In 2020 is het park gesloten in februari, een deel van juli (15 dagen) en een deel van oktober (15 dagen). Bekijk hier de actuele data.

De beste reistijd voor Ciudad Perdida, Colombia

Wat voor Park Tayrona geldt is ook voor Ciudad Perdida van toepassing. The Lost City Trek is in september gesloten zodat de natuur weer kan herstellen. Dat is alleen maar fijn, want de beste periode om de lost city hike te doen is van december t/m maart. Het is dan overwegend droog en dan zijn de paden goed begaanbaar.

Beste reisperiode voor Minca Colombia

Minca is een waanzinnig plekje midden in de bergen van Colombia. Doordat het op 600 meter hoogte ligt is het hier een stuk koeler dan in bijvoorbeeld Santa Marta, ook al ligt het nog geen dertig minuten van elkaar verwijderd. Tóch blijft het prima vertoeven. Het wordt eigenlijk niet kouder dan 18 graden en de gemiddelde temperatuur is 23 graden. Neem in de avond wel wat warms mee. De warmste maanden zijn april tot en met september, het kan dan wel 30 graden worden. Maar ook in december tot en met februari kan je hier prima terecht, mits je voor in de avonduren een warm laagje meeneemt.

Minca Colombia Casa Elemento beste reistijd colombia

Uitzicht vanuit Minca Casa Elemento © Andrew Gatenby

Beste hostels Minca

Ga je backpacken in Colombia en veel hostels bezoeken? Wil je overnachten in Minca? De 6 beste hostels van Minca hebben we op een rijtje gezet.

De beste reistijd voor de caribische dorpjes Palomino & Taganga in Colombia

Het klimaat is zowel in Taganga als in Palomino een tropisch regenwoud klimaat. Daardoor heb je hier het gehele jaar door warme temperaturen (tussen de 25 en 30 graden). In mei, juni, september en oktober is het regenseizoen. In de overige maanden is het heerlijk vertoeven hier. De beste reisperiode is dan ook november tot en met maart.

De beste reistijd om San Andres te bezoeken

San Andrés heeft twee seizoenen: het droge seizoen en een regenseizoen. Tijdens het regenseizoen zijn er echter ook veel droge periodes op de dag. Het regenseizoen begint rond juni/juli en eindigt in oktober of november. De beste reistijd om San Andres te bezoeken is tussen november en april. Dan is het er bijna altijd rond de 29 graden en veelal droog en helder.

De beste reistijd om Providencia te bezoeken

Onderdeel van dezelfde archipel, maar nog net iets verder is Providencia. Een eiland veel kleiner dan San Andres, maar wellicht nog mooier. Alleen te bereiken per boot of vliegtuig vanuit San Andres. Providencia wil je zeker niet overslaan. De beste periode om Providencia te bezoeken is ook tussen november en april.

Beste hostels & hotels op San Andres

Ga je backpacken of rondreizen in Colombia en veel hostels of hotels bezoeken? De 6 beste hostels en hotels van San Andres hebben we op een rijtje gezet.

Goedkope vliegtickets naar San Andres Colombia

rocky cay

De stranden van Rocky Cay © Vane Hernando

De beste reisperiode om het Westen van Colombia te bezoeken

Over het algemeen regent het wat vaker in het westen van Colombia in vergelijking met het noorden. Er zijn in het westen veel meer hoogteverschillen waardoor de temperatuur hier wat meer schommelt en de kans op meer regen een stuk hoger is. De plekken die je hier kunt bezoeken zijn: De salsa stad van Zuid-Amerika: Cali, het waanzinnige Medellin met uitstapje naar het nabijgelegen Guatapé en de koffiedriehoek met o.a. Salento.

In het westen zal het vaak niet kouder worden dan 14 graden en de maximum temperatuur verschilt: tussen de 22 en 30 graden, afhankelijk van de locatie. Ook in het westen geldt dat januari en februari de beste maanden zijn om te bezoeken. In sommige dorpen of steden zijn ook maart en augustus goede maanden. Bekijk hieronder per stad / dorp het reisadvies:

Deet Spray & vaccinaties

Wees goed voorbereid op het muggenseizoen en zorg voor voldoende DEET spray en de juiste vaccinaties voor in Colombia.

Shop Deet

De beste reistijd om Cali te bezoeken

Cali Salsa colombia beste reistijd colombia

Salsa in Cali © Fabian Ortiz

Natuurlijk wil je graag dat het droog en warm is, maar in Cali regent het iets regelmatiger dan in het noorden van Colombia. Wel is hier structureel rond de 22 en 30 graden, het hele jaar. De meeste zonuren vind je in februari en maart. Dat is de beste reisperiode voor jouw bezoek aan Cali. In mei tot en met oktober is er altijd veel regen, deze periode kun je dus het beste vermijden.

Vliegtickets naar Cali Colombia

 

De beste reistijd om Medellin te bezoeken

De kans is groot dat wanneer je je weer-app bekijkt je veel wolkjes en onweer ziet als het gaat om Medellin. Dat betekent niet dat hier de zon nooit schijnt, maar vanwege de hogere ligging kan het vaker bewolkt zijn. Het is echter niet zo dat het dan de hele dag bewolkt is en/of regent. Soms verzamelen zich tussendoor donkere stapelwolken, maar dit is vaak maar voor korte duur. Het is in Medellin het gehele jaar door nooit echt kouder dan 14 graden en niet warmer dan 24 graden, uitzonderingen daar gelaten.

De beste maanden om Medellin te bezoeken zijn januari (weinig neerslag), februari, maart, juli en december. In de overige maanden is de kans op regen erg groot namelijk tussen de 18 en 24 dagen met regen.

Medellin Colombia beste reistijd

Medellin © zug55

Beste reistijd Guatapé

Het klimaat hier lijkt erg op die van Medellin. Vanwege de hogere ligging heeft Guatape een mild klimaat. De temperatuur ligt ook hier het gehele jaar door rond de 23 graden. Zelfs in de winter is het er aangenaam. De beste reistijd om naar Guatape af te reizen is van december tot april, het regenseizoen is van september tot november. Guatape ligt op zo’n twee uur van Medellin.

Goedkope vliegtickets naar Medellin

Het klimaat in Salento Colombia

Salento bevindt zich midden in de koffiedriehoek van Colombia en is dan ook een populaire bestemming. Je kunt Salento het beste bezoeken in januari, februari en juni tot en met augustus. Dan valt er minder regen als normaal en is het tussen de 24 en 26 graden. Dit is overigens een temperatuur die het hele jaar door zo blijft. In de maanden maart, april, mei, oktober en november regent het vaak in Salento. Vergeet je dan niet daarop te kleden en zorg voor voldoende poncho’s.

Inpaklijst Colombia

Wellicht ga je voor de eerste keer op reis of backpacken in Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land. Dan is het wel zo handig om te weten wat je mee moet nemen. Hoe fijn is het dan als je tips kan krijgen van mensen die daar al geweest zijn?

De beste reistijd om het midden van Colombia te bezoeken

Een van de meest bezochte en centrale plaatsen van Colombia is natuurlijk Bogota. De hoofdstad, metropool en het grootste vliegveld van Colombia. Daarnaast ligt Bogota ontzettend centraal. Andere plekken in Centraal-Colombia zijn het avontuurlijke dorpje San Gil, en het wat noordelijkere Bucaramanga. December, januari en februari zijn zonder twijfel de beste maanden om het midden van Colombia te bezoeken. Er valt dan relatief weinig regen.

Maart en juni tot en met september zijn ook nog te doen, met iets meer regenval, maar nog altijd minder dan april, mei, oktober en november. Heel veel zon zul je hier niet tegenkomen met maximaal 6 zonuren per dag. De temperatuur ligt zo rond de 20 graden (maximum) en 5 graden (minimum).

bogota colombia mappea beste reistijd

Bogota uitzicht © Estid Elbis Bonilla Bonilla

De beste reistijd Bogota en het klimaat in Bogotá

In Bogotá heerst een gematigd zeeklimaat. Dat is nogal anders ten opzichte van de warmere klimaten in andere delen van Colombia. Een gematigd zeeklimaat hebben wij in Nederland ook. De gemiddelde temperatuur van Bogota ligt het hele jaar door tussen de 18 en 20 graden. Dus kun je rekening houden met het aantal regen(dagen). De beste reisperiode om Bogota te bezoeken is dan in december, januari en februari. Er zijn dan namelijk maximaal 12 regendagen per maand. In maart, juni, juli, augustus en september kun je het ook nog proberen (14-17 regendagen). Tijdens de overige maanden valt er zo’n 20 dagen van de maand veel regen. Een andere reden om Bogota te bezoeken kan zijn om de Nederlandse ambassade van Colombia op te zoeken. 

Op 5 en 6 augustus vindt het jaarlijkse Carnaval de Bogotá plaats, een goede reden om Bogota te bezoeken. Dan wordt de verjaardag van de stad gevierd.

Goedkope vliegtickets naar Bogota:

 

Wat neem je mee naar Bogota?

Bogota is vaak hét aankomstpunt in Colombia, zeker als je vanuit Europa komt. In Colombia gebruiken ze andere contactpunten dus als je je telefoon, laptop, tablet of fotocamera wilt opladen heb je toch echt een wereldstekker nodig. Zorg dat je deze al aanschaft in Nederland. Daarnaast is een Lonely Planet super handig. Dan heb je altijd een reisgids bij de hand. Tot slot zijn er natuurlijk nog meer onmisbare spullen voor je reis naar Colombia.

Shop wereldstekker

Shop Lonely Planet Colombia

Beste reistijd San Gil Colombia (en het klimaat)

San Gil – het land van het avontuur – ligt op zo’n 6 uur ten noorden van Bogota en dat is direct te merken aan de temperatuur. Het wordt hier vaak niet kouder dan 17 graden en de maximumtemperatuur ligt tussen de 26 tot 28 graden. Ook hier geldt dat je San Gil het beste kunt bezoeken tijdens de maanden december, januari en februari. Dat is zonder meer de beste reisperiode om San Gil in Colombia te bezoeken. November en maart zijn ook nog prima maanden. Tussen april tot en oktober valt er relatief veel neerslag. Het nabijgelegen Barichara is iets koeler en het nationale park Chicamocha weer wat warmer.  Houd wel rekening met het hoogseizoen: San Gil en Barichara zijn behoorlijk druk in de (Colombiaanse) vakantieperioden (januari).

San Gil Colombia Chicamocha canon beste reistijd

Cañon Chicamocha © Oscar Bogota

Belangrijke tips voor in Colombia:

3 januari 2022 in Colombia, Tips

De 8 beste reisapps in Colombia [2023]

Alle essentiële reisapps op een rijtje
Lees meer
22 augustus 2019 in Colombia, Tips

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd om naar Colombia te gaan In dit artikel laten vertellen we je wat de beste reistijd is…
Lees meer
26 juli 2018 in Colombia, Tips

Inpaklijst Colombia [2023]

Wat neem je mee naar Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land?
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vliegvelden

Hier vind je alle belangrijke vliegvelden van en in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Visum Colombia

Visum Colombia: Alles wat je moet weten over een visum of visa in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vaccinaties & Inentingen

Alles wat je moet weten over vaccinaties en inentingen voor Colombia
Lees meer
Tes Abbenhues

reisliefhebber met een zwak voor Latijns-Amerika

Laat je reactie achter of stel je vraag