Skip to main content

Voor het laatst geupdate op 16 oktober 2022

Cali is de hoofdstad van het departement Valle del Cauca in het zuiden van Colombia.

Wat kun je allemaal doen in Cali?

Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn dat je in Cali goed kunt Salsa dansen. Waar je in Colombia – en eigenlijk in heel Zuid-Amerika – deze dans tegenkomt en ook lessen kunt nemen is Cali the place to be. Salsa is hier een way of life. Wanneer je hier bent is dit de ultieme kans om de puurheid van deze dans zelf waar te nemen en bovendien te kunnen oefenen. Een salsa-les is hier eerder regel dan uitzondering.

Vergis je niet. Deze stad is net iets anders dan de overige grote steden in Colombia zoals Bogota, Cartagena en Medellin. Cali is wat rauwer en tegelijkertijd ontzettend puur. Dit valt niet te los te zien van de trotse inwoners met vaak Afro-Colombiaanse roots.

Breng een bezoek aan de barrio (wijk)  San Antonio. Hier zijn veel fijne plekjes om te eten en te drinken en je kan er heerlijk ‘verdwalen’ tijdens een mooie wandeling. Het is de meest toeristische wijk van Colombia, ooit bedoeld als uitbreiding van het drukke centrum. Het is gebouwd op een vrij steile heuvel wat het een heuse, maar mooie, uitdaging maakt om van A naar B te komen. Bovendien heb je bovenop  het San Antonio park waar men gezellig bij elkaar zit en een praatje maakt onder het genot van een drankje en kun je Iglesia San Antonio bezoeken.

Dit moet je gedaan hebben in Cali Colombia: Wat echt niet mag ontbreken is een salsa-les.

iglesia san antonio cali colombia

De kerk ‘Iglesia’ in San Antonio © yonolatengo

Zo’n twee uur buiten Cali vind je San Cipriano. Een super natuurrijk, Afro-Colombiaans dorpje waar je prachtige hikes kunt maken, heerlijk kan zwemmen of je met de tube heerlijk door de stroming mee laat voeren over de rivier.

Wist je dat: Wanneer je geboren bent in Cali, noem je jezelf een echte caleño.

Wat neem je mee?

Cali behoort tot een mogelijk malaria gebied. Daarom is het belangrijk dat je een anti-muggenspray meeneemt. Deze spray zorgt ervoor dat je na het insmeren urenlang beschermd bent tegen muggenprikken. Wat ook handig kan zijn is een dunne reishanddoek. Mocht je gaan tuben in San Cipriano dan komt deze goed van pas. De handdoek is super dun, licht en droogt snel op.

Shop Deet spray

Shop reishanddoek

Salsa lessen in Cali Colombia

Het mag inmiddels geen geheim meer zijn dat je hier op de juiste plek bent wanneer je je danspasjes wat op wilt krikken. In het bijzonder: Salsa. Cali is the place to be. Salsa wordt hier bijna in een adem met Cali genoemd. In ieder hostel kan je wel lessen volgen of hebben ze een adres waar je je kunt wagen aan een salsa les.

Cali Salsa colombia

Salsa in Cali © Fabian Ortiz

Als alternatief is Manicero een goede optie, deze dansschool wordt gezien als een van de beste scholen om lessen te volgen. Lessen zijn over het algemeen vrij goedkoop. Naast salsa dansen kun je natuurlijk ook nog vele andere mooie en leuke activiteiten ondernemen zoals de wijk San Antonio bezoeken.

Cerro de las Tres Cruses

Veel calenos gaan er in het weekend op uit om Cerro de las Tres Cruses (de heuvel met de drie kruizen) te beklimmen. En dat doen ze niet voor niets. Na ongeveer een uur omhoog lopen ben je op de top van de heuvel en heb je, zeker wat vroeger op de dag, een heel mooi uitzicht van Cali. Op sommige momenten kan het behoorlijk stijl zijn en zul je je handen en voeten tegelijk moeten gebruiken. Neem dus alleen het broodnodige mee (wat eten en drinken, een schoon t-shirtje en een handdoek) in een tasje. Je vindt El Cerro de las Tres Cruses ten westen van de Santa Monica buurt. Vraag aan de taxi of je gedropt kan worden bij: ‘sendero al Cerro de las Tres Cruces’, het wandelpad van de berg.

Cerro de las tres cruses Cali Colombia

Cerro de las tres cruses © Andrés Meza-Escallón

Het is relatief veilig tijdens deze klim. Er zijn altijd politieagenten aanwezig, maar geadviseerd wordt om de klim in het weekend te maken. Dan zijn er veel bezoekers. Zorg dat je bovenop wat cash geld mee hebt zodat je kunt genieten van heerlijke versgeperste jusdorange en het uitzicht natuurlijk!

Rio Pance

De Rio Pance, oftewel de Pance rivier, vind je op ongeveer 12 kilometer van Cali (een half uurtje reizen) en is onderdeel van het eco-park Rio Pance. Dit is de ideale plek om even uit te rusten, af te koelen en lekker langs de rivier te lopen. Als je hier bent vergeet dan niet de specialiteit (een soep)  van de regio – sancocho de gallina – te proeven.

Een stuk verder van Cali op zo’n 90 kilometer vind je Lago Calima. Dit is het grootste kunstmatige meer van Colombia en het paradijs voor watersportliefhebbers. Waterskiën, (kite)surfen, zeilen, het kan allemaal.

Barrio San Antonio Cali

Barrio (wijk) San Antonio bevindt zich bovenop een berg. Alleen de wandeling hier naar toe is als een soort museum. Overal om je heen zie je schitterende gekleurde huisjes. Daarnaast zie je hier overal leuke restaurantjes en barretjes om wat lekkers te drinken of het lokale eten te proeven en authentieke winkeltjes. Het is wel een kleine klim, je gaat immers omhoog. Echter word je rijkelijk beloond aan de top. Bovenop is San Antonio park. Hier zie je een mix van toeristen en locals die genieten van het uitzicht met een Colombiaans biertje in hun hand. Tevens vind je in het park de oudste kerk van Cali (Iglesia de San Antonio – 1747). Ook zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen.

Barrio San Antonio Cali Colombia

Het bekende Vegetation House in Barrio San Antonio © Etiennex

Cristo Rey

Het 26 meter hoge beeld van Christus (Cristo Rey) doet natuurlijk direct denken aan het Christus beeld in Rio de Janeiro. Ook hier in Cali is het behoorlijk indrukwekkend. Ten westen van Cali in het dorpje Los Andes bevindt zich een berg – Cerro de los Cristales – waar bovenop Cristo Rey staat.

cristo rey cali colombia

Na 4 jaar werk stond Cristo Rey in 1953 eindelijk op de berg. Een schitterende bestemming met een mooi uitzicht over Cali. Onderweg naar het beeld kom je verscheidene reliefs tegen van kunstenaar Carlos Andres Gomez. De entree hiervoor is gratis en het is geopend van 08:00 tot 23:00. De wandeling duurt ongeveer een uur. Je kunt ook een taxi pakken voor ongeveer 20.000 pesos.

Ga tuben in San Cipriano

Tussen Cali en Buenaventura in bevindt zich een mooi dorpje: San Cipriano. Mooi is een understatement. Het is een prachtig paradijs, al helemaal voor natuurliefhebbers. San Cipriano is niet voor niets een beschermd natuurreservaat. Het dorpje zelf heeft maar een paar straatjes, maar wanneer je eenmaal de jungle intrekt kan je overal naartoe.

San Cipriano Reservaat Cali Colombia

San Cipriano reservaat © pacificolombia

Er zijn mooie wandelingen en watervallen te zien. Een van de hoogtepunten in San Cipriano is het huren van een grote oplaasband in de vorm van een donut. Loop een minuut of 45 en ga dan het water in. Vanaf dit moment laat je je door de stroming in dit kristalheldere water tuben naar het dorpje. Je zult je zelden zo ontspannen van A naar B hebben vervoerd.

Vanuit Cali gaan er iedere 15 minuten bussen richting Buenaventura. Vertel de buschauffeur dat je uitstapt bij Zaragoza en hij zet je daar af. Kosten zijn ongeveer 20.000 pesos (one-way) en binnen twee uur ben je in San Cipriano. Kom je vanaf Buenaventura dan moet je vragen om afgezet te worden bij Cordoba.

San Cipriano Cali Colombia brujita

Een ‘brujita’ in San Cipriano © Ben Perek

Als je arriveert zul je eerst de brug over moeten en eventueel een kaartje kopen (10.000 pesos). Eenmaal ‘binnen’ wordt je met een Brujita – een speciaal motorvoertuig – over de rails naar het dorpje gebracht.  De laatste brujita vertrekt om 17:00 dus zorg dat je niet te laat aankomt om nog wat van je dag te maken. Er is geen ATM dus neem voldoende cash mee en geniet van dit kleine paradijs!

San Agustin / Parque Arqueológico

San Agustin. De kans is groot dat je er niet over gehoord hebt, maar wist je dat San Agustin op de UNESCO werelderfgoedlijst staat?

Het is een veel kleinere stad dan Cali (30.000 inwoners in San Agustin tegen 3 miljoen in Cali) en ligt op ongeveer 8 uur reizen van Cali. Er gaan dagelijks busjes die ook richting Neiva en Popayan gaan. Bedenk dan ook goed of dit de moeite waard is. San Agustin staat bekend om zijn archeologische vondsten, maar verder is hier niet veel te doen. Meer dan een dag hoef je hier dan ook niet te besteden. Wanneer je houdt van archeologie is dit echter een must-see in Colombia. De bekende beelden die hier te vinden zijn zijn erg indrukwekkend. Door de jaren heen zijn er inmiddels zo’n 500 beelden gevonden waarvan de grootste 7 meter is. Deze is te vinden bij Alto de los Idolos. De beelden die je in het park zult zien zijn van mensen, dieren of een beetje van beide. Kortom, erg indrukwekkend. Om toegang tot het park te krijgen betaal je 25.000 peso’s.

San Agustin Colombia

De archeologische beelden in San Agustin © Carlos Jose Salgado Rohner

Overnachten in San Agustin

Er zijn tegenwoordig een stuk meer plekken om te overnachten in San Agustin. El jardin is goedkoop ( vanaf 7 euro per nacht), heeft gratis wifi en een goede ligging (midden in het centrum). Casa de Nelly ligt ook in het centrum en daar heb je vanaf 8 euro een prima kamer. Met een grote tuin, terras en personeel dat zowel Engels, Duits als Spaans spreekt een erg goede optie.

Isla Gorgona

Op zo’n 50 kilometer van de Colombiaanse kust vind je het tropische eiland Isla Gorgona. Voorheen was dit de beruchtste gevangenis van heel Colombia, maar sinds 1985 is dit een nationaal park. En niet zo maar een nationaal park. Er mogen hier maximaal 80 bezoekers per dag het eiland op. De entree is 31.000 COP per persoon.

Omringd door haaien was het onmogelijk om van dit eiland (24 km2) te ontsnappen. Daarnaast zijn er hier vele soorten (soms giftige) slangen. Je bent hier dan ook verplicht om hogere, dikke schoenen of laarzen te dragen. Vaccinaties tegen gele koorts, tetanus en hepetitis B worden dan ook geadviseerd.

Isla Gorgona Colombia Playa Palmeras

Het strand van Isla Gorgona © Diego Niño

Isla Gorgona is een hele bijzonder locatie en je mag je echt bevoorrecht voelen om hier een tijd door te brengen.

Je kunt hier mooie stranden bezoeken zoals Playa Blanca en Playa Palmeras en duiken is hier een must. Vanaf midden juni tot november is het bovendien het seizoen om bultrugwalvissen te spotten. In het ‘slechste geval’ kan je alleen genieten van de mooie koraalriffen en zo nu en dan een reuzenschildpad. Over het algemeen valt er veel regen op Isla Gorgona. September en oktober spannen de kroon, deze maanden kan je dus beter vermijden. Eten (ecotourist hotel) en slapen kan je doen in oude gevangenisgebouwen.

Hoe kom je op Isla Gorgona?

Dit kan op verschillende manieren. Via Buenaventura vertrek je vanaf Muelle el Pinal (tussen 16:00 en 18:00) voor ongeveer 80.000 COP per persoon. Ben je met minimaal 2 personen? Probeer dan af te dingen. Vanaf Buenaventure duurt het tussen de 4 uur en 10 uur. Het verschil zit ‘m in snellere boten, maar daar betaal je ook meer voor. Aviatur is een maatschappij welke snellere trips organiseert.

Je kunt ook naar Guapi vliegen vanuit Cali. Aerolíneas Satena vliegt vanuit Cali naar Guapi en de vlucht duurt ongeveer 50 minuten. Prijzen liggen rond de 120 euro voor een retour. De boot tocht vanuit Guapi duurt maar twee uur. Hier betaal je wel tussen de 350.000 en 500.000 COP voor.

Cauca vallei

Wil je wat meer de bergen in? Ga dan naar de Cauca Valley. Hier vindt je hacienda’s uit de 18e en 19e eeuw en kun je fantastisch vogels spotten. Voor de vogelliefhebber is dit een must do. De vallei bereik je gemakkelijk met de auto op zo’n 1,5 uur rijden van Cali. Ook is het mogelijk een tour te boeken.

Cali’s eten

Het is lastig om niet lekker te eten in Cali, maar een echte top keuze is Lulodka. Een fijne sfeer vanwege de muziek en het decor en het eten is hier altijd tip top in orde. Veel variatie (soepen, salades, hoofdgerechten) voor schappelijke prijzen: plus minus 30.000 pesos.

Wil je een goede vega optie? Dan is Govindas een fijn restaurant. Goedkoop (7000 pesos) en met veel vegetarische lekkernijen.  

Hostels in Cali

The Pelican Larry

Pelican Larry hostel cali colombia

The Pelican Larry is een fijn hostel. Een vriendelijke eigenaar en centraal gelegen in Cali. Verwacht geen 5 sterren hostel, maar het voldoet aan alles en heeft een gezellige vibe. Dorms zijn hier te krijgen vanaf 18.000 pesos per nacht.

Bekijk bij Booking.comBekijk bij Hostelworld

El Viajero Hostel

viajero hostel cali

Meer behoefte aan een party hostel? Ook in Cali zit een El Viajero hostel. Veel leuke, jonge mensen en er worden hier salsa lessen georganiseerd. Na de les kan je een heerlijke duik nemen in het zwembad. Prijzen vanaf 30.000 pesos per nacht.

Bekijk bij Booking.comBekijk bij Hostelworld

La Vaina hostel

vaina hostel cali colombia

Dit hostel ligt tussen de wijken Granada en San Nicolas, vlakbij de rivier. Het is een rustig hostel met een hele fijne tuin én buitenzwembad. Daarnaast kun je verschillende excursies boeken bij La Vaina. Dorms zijn al te verkrijgen voor 9 euro per nacht.

Bekijk bij Booking.comBekijk bij Hostelworld

Reizen van en naar Cali

Cali Colombia map kaart locatie

Cali behoort samen met Bogota (hier vind je de Nederlandse Ambassade), Cartagena en Medellin tot de grootste steden en is dan ook goed bereikbaar. Er gaan dagelijks binnenlandse vluchten (Palmaseca Airport) en internationale vluchten (Alfonso Bonilla Aragón International). Het busstation (La Terminal) vind je in het noorden.

Vind hier de goedkoopste vliegtickets naar Cali, Colombia:

De belangrijkste bussen vanuit Cali gaan naar Bogota (10 uur, COP $60.000 – ook richting San Gil), Medellin (9 uur, COP $46.000, en richting Guatapé.) en Manizales (5 uur, COP $35.000). Deze laatste bus gaat naar de zona cafetaria (koffiedriehoek) met o.a. Salento. De bussen naar Armenia en Pereira doen er 4 uur over en kosten ongeveer COP $22.000.

Belangrijke data:

25 dec – 31 dec: Feria de Cali
Augustus: Festival de Musica del pacifico Petronio Alvarez
September: Festival Mundial de Salsa

De beste reisperiode voor Cali

Vaak is een belangrijke afweging om een plek te bezoeken het weer. Daarom beantwoorden we hier de vraag wat de beste reistijd is om Cali in Colombia te bezoeken. In Cali regent het over het algemeen vaker dan in het noorden van Colombia. Ook is de temperatuur hier vrij constant: tussen de 22 en de 30 graden het hele jaar door. Februari en maart zijn de maanden waarin je de meeste zondagen hebt dus dit is een goede periode om Cali te bezoeken. Vanaf mei tot en met oktober regent het relatief het vaakst in Cali.

Belangrijke tips voor in Colombia:

3 januari 2022 in Colombia, Tips

De 8 beste reisapps in Colombia [2023]

Alle essentiële reisapps op een rijtje
Lees meer
22 augustus 2019 in Colombia, Tips

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd om naar Colombia te gaan In dit artikel laten vertellen we je wat de beste reistijd is…
Lees meer
26 juli 2018 in Colombia, Tips

Inpaklijst Colombia [2023]

Wat neem je mee naar Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land?
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vliegvelden

Hier vind je alle belangrijke vliegvelden van en in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Visum Colombia

Visum Colombia: Alles wat je moet weten over een visum of visa in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vaccinaties & Inentingen

Alles wat je moet weten over vaccinaties en inentingen voor Colombia
Lees meer
Tes Abbenhues

reisliefhebber met een zwak voor Latijns-Amerika

Laat je reactie achter of stel je vraag