Ciudad Perdida

ciudad perdida colombia lost city trek hike
Het uitzicht op de verloren stad © Jonas Witt
De Lost City Trek, de mooiste hike van Zuid-Amerika

Ciudad Perdida ligt op twee uur rijden van Santa Marta . Het is gelegen op zo’n 1.200 m
hoogte, in de Sierra Nevada de Santa Marta.

mappea informatie tips Wist je dat deze hike gesloten is in september? Zo kan de natuur weer herstellen.

Wat is Ciudad Perdida Colombia?

De Ciudad Perdida, ook wel bekend als de verloren stad, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Colombia. Het is gelegen op zo’n 1.200m hoogte in de Sierra Nevada de Santa Marta en gesticht door de Tayrona indianen, die er rond 650 na Christus leefden. Om de stad te bezoeken moet je een trektocht van 44 km en een beklimming van zo’n 1.100 treden afleggen, waarbij je dwars door de wildernis gaat. Je komt er dus niet zomaar! Toch is dat het volledig waard, want het is een van de mooiste hikes in Zuid-Amerika.

Ciudad Perdida Colombia Santa Marta
Uitzicht tijdens de hike © Peter Lademann

The Lost City trek

The Lost City trek is alleen onder begeleiding van een lokale gids af te leggen, in vier, vijf of zes dagen. De meeste reizigers boeken de 4-daagse, deze kost 1.100.000 COP inclusief ontbijt, lunch, avondeten en water. Het programma is bij elke tour hetzelfde: je eet en slaapt in dezelfde kampen en pauzeert op dezelfde punten.

Wat neem je mee naar Ciudad Perdida?

Alle handige items om mee te nemen naar Colombia staan in het artikel ‘ paklijst Colombia ’. Op de Ciudad Perdida hike neem je hiervan alleen het broodnodige mee, de rest kun je achterlaten bij de touroperator (bijvoorbeeld Expotur). Neem een kleine rugzak met daarin wat lichte of sportkleding, wat lekker snel droogt. Pak ook een poncho in als er regen voorspeld is. Zorg ervoor dat alles opgeladen is en neem eventueel een powerbank mee.

Shop 60x120 reishanddoek

Koop een powerbank

Er is in het eerste en derde kamp wel stroom, maar doordat er zoveel mensen zijn is de kans niet groot dat het jou lukt een leeg stopcontact te vinden. Stop ook wat cash in je broekzak, voor als je onderweg
nog iets te drinken of eten wilt kopen. In het midden van Colombia komt malaria voor, dus lees dit artikel over vaccinaties ook zeker even en zorg dat je voldoende DEET spray bij je hebt. Het stikt hier namelijk van de muggen.

Shop Deet Spray

Shop wereldstekker

Dag 1

De eerste dag van de Ciudad Perdida hike is het gemakkelijkst. Rond 08:00u word je bij je hostel opgepikt en naar Santa Marta gebracht. Daar worden groepen van ongeveer tien mensen samengesteld, waarna je naar Machete El Mamey, het beginpunt van de hike, gaat om te lunchen. Daarna loop je naar het eerste kamp, Rio Adan, wat je rond 16:00 zult bereiken.

Dag 2

Om 5:00u word je wakker gemaakt om te ontbijten en een uur later start de hike. Op de tweede dag loop je in acht uur zo’n 14 km door de jungle omhoog, wat erg zwaar kan zijn. Onderweg zie je wel prachtige dingen, waaronder een traditioneel dorp wat ver in de jungle ligt. Rond 15:00u kom je aan in El Paraiso Camp, het tweede kamp, wat op 1 km van de verloren stad ligt.

de verloren stad ciudad perdida colombia
De verloren stad © Marulia Green

Dag 3

Op de derde dag sta je om 04:30u op, zodat je de andere groepen (hopelijk) voor bent en het nog rustig is als je bij de verloren stad aankomt. Het laatste stuk is niet zo zwaar, maar je moet nog wel zo’n 1.100 treden op. Maar dit ben je bij aankomst op de top allang weer vergeten, want dat is zo’n onvergetelijke ervaring! Het uitzicht is er adembenemend en samen met een groot gevoel van trotsheid kun je de wereld aan na het zien van Ciudad Perdida. Na een aantal uur loop je terug naar Wiwa Camp, het kamp waar je de eerste dag hebt geluncht.

Dag 4

Als je denkt dat je het zwaarste nu achter de rug hebt, moeten we je teleurstellen. Ondanks dat je vandaag grotendeels naar beneden loopt, is dat erg zwaar voor je benen. Daarnaast moet je af en toe klimmen. Rond lunchtijd kom je aan bij het beginpunt. Hier staat de laatste lunch klaar en daarna word je terug naar Santa Marta gebracht.

Buritica river Ciudad Perdida Colombia
De Buritaca rivier die je zo’n 20 keer oversteekt tijdens de hike © Jesus Giraldo

Hoe kom je in Ciudad Perdida, Colombia?

Het vertrekpunt voor de lost city trek is Santa Marta, vanuit daar is het twee uur rijden naar Ciudad Perdida. Maar je kunt ook in Minca opgehaald worden, stem dit af met je touroperator waarbij je de tour boekt. Het dichtstbijzijnde vliegveld vind je in Santa Marta.

locatie map kaart colombia

Hostels om te overnachten in Santa Marta zijn er genoeg en ook in Minca heb je hele fijne hostels. Hieronder kun je de goedkoopste tickets naar Santa Marta vinden.

Waar kun je naartoe ná de Trek?

De meeste mensen gaan weer terug naar Santa Marta of Minca om één of meerdere dagen bij te komen van dit avontuur. Hierna kun je er voor kiezen richting de stranden van Tayrona, Palomino of Taganga te gaan of richting de grotere steden: Cartagena of Barranquilla.

Het weer in Ciudad Perdida

De beste reistijd voor the lost city hike is van december tot en met maart. Dit is het droge seizoen, dus het regent in deze periode het minst en de paden zijn minder glibberig. Ook is de Buritaca River dan het laagst. Dat is erg fijn omdat je die zo’n twintig keer moet oversteken, terwijl het water soms tot aan je middel staat. Enne, vergeet niet dat de hike in september gesloten is om de natuur te laten herstellen. Lees in ons artikel alles over de beste reistijd om naar Colombia te gaan.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *