Skip to main content

Voor het laatst geupdate op 20 oktober 2022

Medellin ligt in de regio Antioquia, Colombia en wordt ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd. Hieronder vind je een overzicht met wat je allemaal in Medellin kunt doen.

Waarom Medellin?

Medellin is op vele manieren uniek. Vroeger werd deze stad, omringd door bergen, geteisterd door de mannen van drugsbaron Pablo Escobar en vele andere kartels. Tegenwoordig is het uitgeroepen tot niet alleen de schoonste, maar ook de meest innovatieve stad van Zuid-Amerika. Deze transformatie is gerealiseerd door de bewoners in de regio Antioquia – de paisas-.

Dit moet je gedaan hebben in Medellin Colombia: Leer alles over de paisas, de geschiedenis van Medellin en bekijk de mooiste plekken van Medellin tijdens de Free Walking Tour.

Medellin Colombia

Medellin © Iván Andrés Roa Gil

Leer alles over de geschiedenis van deze prachtige stad, en de paisas,  door mee te lopen met de Free Walking Tour. Een andere manier om Medellin te aanschouwen is door de kabelbaan te gebruiken. Dit wordt gebruikt als transportmiddel door de bewoners en wanneer je het bovenste puntje hebt bereikt kun je Medellin als vallei aanschouwen inclusief een fantastisch uitzicht.

Wist je dat: Medellin de hoofdstad is van de paisa-regio. Inwoners van Medellin noemen zichzelf ook paisas. Paisas zien zichzelf als verantwoordelijken voor de welvaart van Medellin en Colombia.

Ervaar de warme sfeer door verschillende eettentjes te bezoeken of s’avonds te dansen in leuke barretjes in Zona Rosa. Medellin is ook bijzonder artistiek getuige de vele graffiti werken. Doe de Graffiti Tour en ontdek wat de speciale Comuna 13 voor Medellin betekent hebben en nog steeds betekenen voor de jeugd. Als dit nog niet genoeg is heb je rondom Medellin nog prachtige plekken te bezoeken zoals Guatapé, waar je La Piedra de Peñol kunt beklimmen.

Vergeet deze items zeker niet mee te nemen naar Medellin

Shop wereldstekker

Shop Lonely Planet Colombia

Boek hier jouw ticket naar Medellin, de leukste stad van Colombia

Teleferico’s

Medellin is in 2013 uitgeroepen tot meest innovatieve stad van de wereld en is dat nog steeds van Zuid-Amerika. Dit komt door het ultramoderne metrosysteem wat aangelegd is. Om de 3,9 miljoen inwoners van Medellin te kunnen voorzien van een passende infrastructuur is besloten een metronetwerk aan te leggen. Tegenwoordig is dit het meest gebruikte transportmiddel in Medellin.

Teleferico Medellin Colombia Metrocable

Teleferico in Medellin © zug55

De kosten voor een metrokaartje bedragen 2.400 COP (ongeveer 75 eurocent). Om de bewoners die hoger in de vallei wonen ook te kunnen vervoeren zijn de teleferico’s, ofwel de kabelbaan, opgezet. Deze sluit naadloos aan op het metronetwerk en was in eerste instantie bedoeld om de paisas die hoger woonde ook te kunnen voorzien van transport. Dit is ook een fantastische trip is om de stad beter te leren kennen. Zowel vanuit de noord- als zuidkant heb je een prachtig uitzicht. De mooiste rit is die naar Santa Domingo. Vanaf hier zie je van bovenaf hoe mooi Medellin de Aburra vallei vult. Zo mooi. Zo groot. Zo’n rijke historie.

Free Walking Tour in Medellin

Een hele mooie manier om de stad te ontdekken en de geschiedenis van de stad te begrijpen is om de free walking tour te doen. Zoals de naam het al zegt is de tour gratis, maar kan je aan het eind van de tour een tip aan de gids geven (dit wordt wel verwacht). Het boeken kun je vaak in je hostel doen of via Real City Tours. Het boeken vooraf is vaak wel nodig omdat de tour maar op een aantal dagen gegeven wordt en er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Free Walking Tour Medellin Colombia

Free Walking Tour in Medellin © Elizabeth

Je wordt meegenomen in een stad met twee gezichten. Aan de ene kant het verleden, waar de paisas liever niet teveel over in detail treden. Ze willen juist het positieve laten zien en bespreken. Aan de andere kant gebeurd er tegenwoordig zoveel moois en goeds dat men daar zo trots op is. Er wordt langsgegaan bij belangrijke gebouwen, pleinen en mooie kerken. Aan het eind van de tour heb je een goede indruk van de stad en vooral over de paisas, de trotse bewoners in deze regio.

Andere Real City Tours

Real City Tours Medellin biedt naast de Free Walking Tour ook nog de volgende tours aan:

  • De Medellin Food Tour (doordeweeks iedere dag vanaf 15:30, de tour duurt 3 uur en kost 84.000 peso’s, ongeveer 24 euro per persoon).
  • Medellin Exotic Fruit Tour (elke dag vanaf 10:30, duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur en kost 20 euro per persoon).
  • Barrio Transformation Tour (maandag, woensdag en vrijdag om 02:15, duurt zo’n 3 uur en kost 20 euro per persoon).

Deze tijden en prijzen dateren uit juli 2019. Om te boeken en actuele tijden/prijzen te bekijken ga je naar www.realcitytours.com.

Graffiti Tour in Medellin

Wanneer je dol bent op kunst en muziek, graag wat meer over de bevolking wilt leren en hoe zij zijn omgegaan met het verleden (o.a. de kartels) dan is de Graffiti Tour een must.

Medellin Colombia Graffiti Tour Comuna 13

Een fantastische ervaring die je voor altijd bij zult blijven. Onder leiding van gids Ciro wordt je vanaf beneden naar boven meegenomen door alle indrukwekkende muurschilderingen. Al vanaf de start van de tour vertelt hij je dat je tijdens deze tour geen toerist of bezoeker bent, maar één van ons. Dit maakt de ervaring nog specialer.

La Comuna 13 Medellin Colombia Mappea

La Comuna 13 © Melina Kuroiva

Comuna 13 (Casa Kolacho), voorheen een van de gevaarlijkste Barrio’s (wijken) van Medellin. Hoe graffiti en hip-hop muziek geholpen hebben bij de transformatie van gevaarlijk naar innovatief wordt met veel passie en liefde gedeeld. Deze Graffiti Tour boek je voor 60.000 COP bij CaféToucan.

Medellin Colombia Graffiti Tour Comuna 13

Bezoek een voetbalwedstrijd van Independiente Medellin of Atletico Nacional

Wanneer je een voetbal- of sportliefhebber bent is een voetbalwedstrijd bezoeken in Medellin echt de moeite waard. Er zijn twee clubs: het wat kleinere Independiente Medellin van de arbeiders en het grote Atletico Nacional wat vaak mee doet om het kampioenschap. Ze spelen in hetzelfde voetbalstadion: Estadio Atanasio Girardot vernoemd naar een verzetsstrijder uit Medellin.

voetbalwedstrijd atletico nacional club de medellin colombia

De Colombianen weten natuurlijk wel hoe ze een feestje moeten bouwen en dat kunnen ze dan ook tijdens voetbalwedstrijden. De sfeer op de tribunes is over het algemeen erg gemoedelijk en sfeervol.

Kaartjes kun je bij een officieel verkooppunt kopen of bij het stadion zelf. Daar worden kaartjes verkocht door soms wat vreemde figuren, maar het voordeel is dat je kan afdingen. Voor zo’n 50.000-70.000 COP kun je al een kaartje kopen. Ga wel met de taxi naar het stadion en na de wedstrijd met de taxi weer naar je hostel. Het is niet de veiligste buurt om in je eentje rond te dwalen.

Uitstapje Guatapé

Zo’n twee uur van Medellin vandaan vind je Guatapé. En Guatape staat bekend om La Piedra del Peñol, een massief granieten rots die je kunt beklimmen.

El penol el penon guatape medellin colombia

La Piedra del Peñol © Alma Apatrida

Bovenaan de top (659 treden) heb je een schitterend uitzicht over het prachtige eilandenlandschap van Guatapé. Voor 10.000 COP kun je La Piedra del Peñol, ook wel El Peñon genoemd, beklimmen.

Guatape Medellin Colombia

Naast het beklimmen van El Peñon kan je in Guatapé nog een andere hele bijzondere activiteit doen, namelijk paintballen op oud grondgebied van Pablo Escobar. Een van de eilandjes rondom Guatape was eigendom van Pablo Escobar en deze dient nu als paintball speelveld.

Paintball Pablo Escobar Guatape Colombia

Boek je Paintball tour bij het Lake View hostel en je wordt in de ochtend opgehaald. Daarna vaar je met een bootje langs het ene na het andere mooie landschap op weg naar het eiland van Pablo Escobar. Het doen van deze activiteit kost je ongeveer 80.000 COP.

Pueblito Paisa

Op de top van Cerro Nutibarra vind je Pueblito Paisa: Een replica dorpje van het originele dorp uit de staat Antioquia. De grootte van het dorp is exact zoals het ooit was. Je vindt hier net als vroeger ook de traditionele kerk en de fontein op het midden van de marktplein. Voor de Antiqueños (inwoners uit Antioquia) is Pueblito Paisa een belangrijke plek om de drukke stad even te ontlopen. Hier kun je genieten van spectaculaire uitzichten, zeker met de ondergaande zon aan het eind van de dag.

Vanuit Medellin ben je binnen een uur in Pueblito Paisa. Pak de metro en stap uit bij station ‘Estacion Exposiciones’. In het dorp heb je verschillende winkels die leuke souvenirtjes kopen en je kan hier wat drinken of eten zoals het traditionele gerecht bandeja paisa: bruine bonen, rijst, carne molida, ei, platano en nog veel meer. Je kunt hier ook met de auto naar toe en tegen een kleine vergoeding kun je boven parkeren.

Zona Rosa & El Poblado

Naast alle leuke activiteiten die Medellin biedt zijn er ook leuke wijken te bezoeken. Zona Rosa is het uitgaansgebied van Medellin. s’Avonds heb je rondom het plein allerlei barretjes en clubs. Luxury en Babylon zijn twee clubs waar ook locals komen en lekker aan het dansen zijn.

De meest populaire wijk van Medellin is natuurlijk El Poblado. Dit is dan ook gelijk de meest toeristische wijk én de meest veilige wijk van Medellin. Rondom Parque Lleras (het bekende parkje in Medellin) gebeurd verreweg het meeste: verschillende clubs om uit te gaan en een grote keuze uit restaurantjes en barretjes om te eten of een drankje te doen. El Poblado is absoluut de hipste wijk van Medellin. 

Andere leuke wijken in Medellin

Envigado

Een andere, iets minder bekende wijk, is Envigado. Samen met El Poblado de meest favoriete wijk om te verblijven. Er is hier ten eerste veel meer groen te zien dan in Poblado en het is minder toeristisch. Een gewone woonwijk met wel steeds meer hostels en hotels. Daarnaast mag je in Envigado niet hoger dan een bepaald aantal meter bouwen wat een rustiger karakter geeft aan de wijk. Parque Envigado is een fijn park om rustig bij te komen en allerlei verschillende mensen te zien. Deze wijk ligt ten zuiden van Poblado.

Envigado Medellin Colombia

De wijk Envigado in Medellin © Jorge Gaviria

Laureles

Een andere woonwijk, waar de wat hogere middenklasses van Medellin wonen, vlakbij het voetbalstadion van Medellin. Daarnaast heb je hier twee populaire uitgaansgebieden: calle 33 en la setenta (la 70).

Andere leuke wijken zijn Patio Bonito, het kleinere broertje van Poblado, wat heel erg rustig is maar toch ook wat hippere cafeetjes en barretjes heeft. Dit maakt het een erg aangename wijk.

El Centro is een van de gevaarlijkste wijken en hier moet je dan ook niet in je eentje ronddwalen, maar met onder andere het Plaza Botero is het zeker de moeite waard de Free Walking Tour te volgen. Sabaneta en Bélen zijn nog twee andere wijken die je kunt bezoeken in Medellin. In Bélen vind je Cerro Nutibarra.

Basilica de la Candelaria Medellin

Wanneer je van kerken en kathedralen houdt is deze basiliek, de basiliek van onze lieve vrouw uit Candelaria, de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Het is een rooms-katholieke tempel gewijd aan de Maagd Maria (de Maagd van Candelaria). Het is de oudste kerk van Medellin en je vindt ‘m vlakbij Parque Berrio.

Paragliden

Vanwege de ligging in de Aburra vallei zal het niet als een verrassing komen dat je hier ook kan paragliden. Vanuit Medellin pak je de bus richting San Pedro (zo’n 3.000 COP) en je stapt uit bij San Felix. Regel je dit op eigen houtje? Check dan van te voren (bijvoorbeeld bij een hostel) of het weer goed genoeg is om te paragliden. Het kost ongeveer 125.000 COP (=plus minus 35 euro), maar je krijgt zeker waar voor je geld. Een unieke ervaring om deze prachtige stad vanuit de lucht te kunnen aanschouwen. Ga je toevallig ook naar San Gil? Daar kan je paragliden over de twee na grootste canyon van Zuid-Amerika. Wanneer je de keus hebt is paragliden in San Gil misschien wel specialer. De kosten hiervoor bedragen ongeveer hetzelfde als voor paragliden in Medellin.

Pablo Escobar Tour

Het kan ook niet anders dan dat je in de stad van Pablo Escobar ook een echte Pablo Escobar Tour kunt doen. Er zijn verschillende aanbieders welke je in je hostel kunt boeken. Er gaat het gerucht dat 1 van de tours onder leiding van Escobar’s broer gegeven wordt. Of dit echt zo is is sterk de vraag, maar hij brengt je wel langs alle gebouwen waar Escobar geleefd heeft. In heel Medellin staan spierwitte gebouwen, kenmerkend voor de gebouwen van Pablo Escobar. De tour eindigt vrijwel altijd bij het graf van Escobar.

update 2019: De Pablo Escobar Tour wordt niet meer gegeven. De president van Colombia heeft het huis van Pablo Escobar gesloopt als teken dat de stad niet meer geassocieerd wilt worden met de wereldberoemde drugsbaron.

Pablo Escobar Tour Colombia

Pablo Escobar in de serie Narcos © Michael Thielen

Culturele hoofdstad van Colombia

Medellin strijd ieder jaar weer met de hoofdstad Bogota om de titel ‘culturele hoofdstad van Colombia’. En dat doet het met verve. De graffiti tour zoals hierboven beschreven is daar een goed voorbeeld van, maar er is meer: Naast de bekende pleinen (zoals Plaza Botero) zijn er musea. Hiervan is Museo de Antioquia veruit de bekendste met veel kunst van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Maar ook de musea Museo de Arte Moderno de Medellin, Jardín Botánico (met meer dan 600 soorten bomen en planten) en Museo el Castillo zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast musea en andere kunst biedt Medellin nog iets: Festivals.

Feria de las Flores Medellin Colombia

Feria de las flores in Medellin © Carlos Iván Restrepo

Begin augustus wordt het beroemde festival Feria de las Flores gehouden. Het grootste evenement van Medellin! Boeren komen dan vanuit de bergen naar beneden om met silletas (grote bakken) gevuld met bloemen mee te doen aan een parade. Vanaf begin december tot midden januari is er ook Alumbrado Navideño, een prachtige lichtshow ten behoeve van Kerstmis.

Slapen in Medellin

Aanraders om te overnachten in Medellin zijn: Black Sheep Hostel, Casa Kiwi, Happy Buddha Boutique en Selina Hostel.

Black Sheep Hostel

Black Sheep hostel Medellin Colombia

Black Sheep Hostel ligt iets buiten het centrum in de wijk El Poblado en het uitgaansgebied van Medellin, maar is een heel fijn hostel. Vanaf 40.000 COP per nacht kan je hier al overnachten en met de taxi ben je binnen een paar minuten in het centrum. Het personeel is vriendelijk, de wijk is veilig en de kamers zijn ook goed. Er zijn verschillende ruimtes om te zitten, eten, spelletjes te doen en er zijn hangmatten. Elke zondag is het ‘BBQ Sundays’ waar je voor 13.000 COP kan genieten van een heerlijke barbecue.

Bekijk bij Booking.comBekijk bij Hostelworld

Selina hostel Medellin

hostel medellin selina hostel colombia

Een andere hele goede optie is Selina Hostel. Hier heb je werkelijk waar alles: wasruimtes, speelautomaten, een binnenplek waar je kan hangen en s’avonds draait er vaak een dj in het weekend. Dit is ook een co-working space, perfect voor iedereen die ook wat wilt werken tijdens het reizen. Kamers zijn iets duurder, zo’n 10-15 euro per nacht (afhankelijk van het seizoen). Je kunt hier ook privé kamers boeken. Een heel fijn hostel op een prima locatie.

Bekijk bij Booking.comBekijk bij Hostelworld

Casa Kiwi

casa kiwi hostel

Casa Kiwi ligt meer in het centrum, vlakbij Parque Lleras, het uitgaansgebied in Medellin. Toch is het rustig gelegen, tegenover een parkje met veel groen. Op het grote dakterras vind je ook nog eens een zwembad. Je boekt hier al een slaapplek vanaf 40.000 COP.

Bekijk bij Booking.comBekijk bij Hostelworld

Eten in Medellin

In en rondom Poblado heb je verschillende eettentjes. Mercado del Rio is een goede keuze. Een grote foodhall met veel diversiteit aan eten en drinken. Daarnaast heerst er een heel prettige sfeer. Mercado del Rio is gemakkelijk te bereiken met de metro (Station Industriales) of met de taxi.

Mondongos soep mondongo medellin colombia

Wil je iets kenmerkends voor deze regio? Dan is Mondongos, in de wijk El Poblado, een goede optie. Je kan hier namelijk de gelijknamige soep (Mondongos), een typisch paisa gerecht, eten. Een geel-oranje gekleurde soep, met verschillende kruiden, aardappels, bonen en vlees. Als zij-gerecht krijg je er ook avocado, banaan en rijst bij. Lekker en bijzonder. De service is hier ook erg goed.

Hoe kom je in Medellin en hoe ga je er weer weg?

Medellin heeft twee vliegvelden, maar voor bijna alle vluchten wordt het vliegveld Jose Maria Cordova gebruikt. Vanuit hier kan je internationale vluchten boeken of binnenlandse vluchten naar bijvoorbeeld Bogota, Santa Marta, Cartagena, Cali en Barranquilla. Binnenlandse vluchten zijn vrij goedkoop dus kunnen als prima alternatief van een bus dienen.

Medellin Colombia kaart locatie map

Natuurlijk kom je ook met de bus goed terecht. Medellin heeft twee bus terminals, Terminal del Norte vanwaar bussen naar o.a. Sante Fe de Antioquia (2 uur – COP $10.000), Bogota (9 uur – COP $60.000), Cartagena (13 uur – COP $85.000) en Santa Marta (16 uur, $COP 94.000) gaan (allemaal richting het noorden).

En je hebt Terminal del Sur waarvan bussen naar het zuiden en westen gaan met bestemmingen zoals Manizales, Armenia, Salento (5-6 uur – COP $36.000), Pereiro en Cali (9 uur – COP $45.000) . 

Ga je Medellin verlaten en wil je een mooie volgende bestemming in Colombia? Ga je naar het zuiden dan zijn Salento en Cali mooie plekken. Wil je liever naar het noorden dan zijn Cartagena en Minca ‘must sees’. Eventueel kan je door het hart van Colombia oversteken naar Bogota. Vergeet dan zeker niet een uitstapje naar San Gil te maken.

Vliegtickets naar Medellin Colombia

De beste reistijd om naar Medellin te gaan

Over het algemeen kun je het beste rond december, januari en februari naar Colombia gaan. Door de hogere ligging van Medellin heeft het een wat minder warm klimaat dan bijvoorbeeld Cartagena in het Noorden. Het is hier het gehele jaar zo’n 26 tot 28 graden celsius. In de maanden maart, april, mei, oktober en november valt er verreweg de meeste regen (tussen de 170 en 230 mm). Daartegen over staat dat de maanden juni tot en met september ook uitstekende maanden zijn om Medellin te bezoeken.

Belangrijke tips voor in Colombia:

3 januari 2022 in Colombia, Tips

De 8 beste reisapps in Colombia [2023]

Alle essentiële reisapps op een rijtje
Lees meer
22 augustus 2019 in Colombia, Tips

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd om naar Colombia te gaan In dit artikel laten vertellen we je wat de beste reistijd is…
Lees meer
26 juli 2018 in Colombia, Tips

Inpaklijst Colombia [2023]

Wat neem je mee naar Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land?
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vliegvelden

Hier vind je alle belangrijke vliegvelden van en in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Visum Colombia

Visum Colombia: Alles wat je moet weten over een visum of visa in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vaccinaties & Inentingen

Alles wat je moet weten over vaccinaties en inentingen voor Colombia
Lees meer
Tes Abbenhues

reisliefhebber met een zwak voor Latijns-Amerika

Laat je reactie achter of stel je vraag