Voor het laatst geupdate op 5 januari 2023
Backpacken in Colombia – Deze paklijst mag je niet ontgaan.
Wellicht ga je voor de eerste keer op reis of backpacken in Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land. Dan is het wel zo handig om te weten wat je mee moet nemen. Hoe fijn is het dan als je tips kan krijgen van mensen die daar al geweest zijn? In ons artikel ‘paklijst colombia’ geven we je tips die goed van pas komen voor een vakantie of rondreis in Colombia. Uiteraard kun je deze paklijst ook voor vele andere landen gebruiken.
- Wereldstekker zodat je al je apparaten in Colombia kunt opladen
- Deet spray om niet helemaal lek geprikt te worden door muggen
- Powerbank om al je devices on the road te kunnen opladen
- ORS om uitdroging tegen te gaan
- Reisslotje om je waardevolle spullen te beschermen
- Lonely Planet zodat je altijd een reisgids bij de hand hebt
- Slaaplaken zodat je altijd onder je eigen laken kunt slapen
- Reishanddoek – compact en snel droog
- Moneybelt om je pasjes, belangrijke documenten en geld veilig op te bergen
- Dry bag zodat je spullen droog blijven tijdens boot tripjes en watersporten
- Reistoilettas om al je spulletjes handig op te bergen
- Poncho om droog te blijven in regenachtige gebieden
- Bestekset voor als je gaat kamperen of gewoon omdat je het fijn vindt
- EHBO kit zodat je voorbereid bent mocht er onverwachts iets gebeuren
- Reisklamboe zodat je snachts nog beter beschermd bent tegen muggen
- Waszak om je wasgoed te beschermen
- Reisboekje of dagboek om al je avonturen en gevoelens in te noteren
- Plastic sluitzakjes om spulletjes beschermd en droog te houden
- Backpack om mee te nemen op reis
- Sluit een goede reisverzekering af
- Check of je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is
- Neem extra pasfoto’s mee
- Zorg tijdig voor de juiste prikken/pillen bij de GGD
- Zorg voor een Creditcard
- Activeer je pinpas op wereldniveau
- Kopie van jouw credit card en paspoort
Deze inpaklijst bestaat uit 3 onderdelen. Als eerste tonen we je een selectie van producten die absoluut niet mogen ontbreken in jouw backpack, wat kleinere en handige items die je echt mee wilt nemen. Klik op het product om het product of de button om te kopen. Daarna volgt een lijst met handige gadgets die heel goed van pas kunnen komen en je verblijf in Colombia echt aangenamer maken. Als laatst nog een aantal extra items die je wellicht handig vindt om ook mee te nemen.
Tot slot een lijst met acties die je niet mag vergeten voor je op reis gaat zoals het aanvragen van een credit card, afsluiten van een goeie zorg- en reisverzekering etc.
Paklijst Colombia – must have essentials
Wat absoluut niet mag ontbreken in jouw backpack zijn:
Wereldstekker voor Colombia
Dit mag zeker niet ontbreken wanneer je naar Zuid-Amerika gaat. Hier hebben ze namelijk verschillende stopcontacten. Met een wereldstekker ben je verlost van dit probleem en kan jij altijd en overal je spullen opladen. Deze reisstekker van Bol.com is goedkoop, heeft twee USB poorten en is geschikt voor alle landen, dus ook Colombia. Wil je een wat geavanceerdere wereldstekker met meer USB (C) poorten? Ga dan voor de tweede optie.
Paklijst Colombia: Deet Spray voor in Colombia + malaria pillen
In veel Zuid-Amerikaanse landen heb je kans op malaria en zo ook in Colombia. Het mag dan ook geen verassing zijn dat je je hier goed tegen moet beschermen. Medellin en Bogota liggen buiten de gevarenzone, maar in de rest van Colombia (zoals in Cali) kun je mogelijk malaria oplopen. Neem daarom voldoende DEET mee (koop dit alvast in Nederland want in het buitenland is het een stuk duurder) en haal op tijd je malaria pillen bij de apotheek. Deze DEET spray biedt tot minimaal vijf uur bescherming in Colombia. Heb je liever geen spray, maar een lotion? Ook dat kan! Bekijk hier alle Deet varianten.
Paklijst Colombia: Powerbank voor op reis
Om ervoor te zorgen dat je nooit zonder een leeg apparaat zit is een powerbank super handig. Hiermee laadt je je telefoon, tablet, actie- of fotocamera op en kun je al je mooie plekjes altijd vastleggen. Met een powerbank van 10000 of 15000 mah (milli-ampere) kan je zeker acht tot tien uur een Iphone opladen. Voor de wat langere vlieg- of busritjes zoals naar en van San Gil of op plekken waar weinig elektra is, zoals in Park Tayrona, erg prettig.
ORS – om uitdroging op reis tegen te gaan
Je komt wellicht aan in een nieuw land en dan is het altijd even wennen. Je weet van te voren niet hoe je lichaam reageert op deze nieuwe omgeving en een ander voedselpatroon. Daarom is het handig om ORS preventief mee te nemen. Zo ben je voorbereid als je door het nieuwe klimaat of bepaald eten of drinken niet helemaal lekker gaat. ORS zorgt ervoor dat je niet uitdroogt op het moment dat je veel vocht verliest.
Paklijst Colombia – nice to haves
Naast de essentials zijn er ook een heleboel nice to haves, items die niet per sé noodzakelijk zijn, maar je verblijf een stuk aangenamer zullen maken. Deze items komen ontzettend goed van pas tijdens jouw reis door Colombia.
Paklijst Colombia: Reisslotje
Wanneer je in een hostel in Colombia overnacht is het verstandig om een slotje mee te nemen. Met de gedachte dat jou fotocamera, laptop, tablet, telefoon, geld en of andere waardevolle spullen achter slot en grendel liggen kan je met een gerust hart slapen. Ook handig om de ritsen van je backpack hiermee te locken. Dit TSA reisslotje heeft een sterk stalen beugel en een drie-cijferige code om te ontgrendelen welke je zelf kunt bedenken. Ga voor de rode/oranje kleur als je jouw slotje altijd wilt kunnen herkennen, de zwarte valt minder op onder alle zwarte slotjes.
Paklijst Colombia: Lonely Planet Colombia
Alles over Colombia lees je natuurlijk ook in de Lonely Planet. Met deze gids heb je allerlei tips & tricks direct bij de hand. Ook kan je de Lonely Planet Colombia als E-book aanschaffen en downloaden. Reis je naar meerdere landen in Zuid-Amerika? Dan is de Lonely Planet Zuid-Amerika wat voor jou.
Travelsheet / Slaaplaken
Omdat je tijdens het reizen op veel verschillende locaties slaapt waar het soms wat minder schoon is of waar je niet tevreden bent met de dikte van je laken (bijvoorbeeld te warm) is een slaaplaken geen ongekende luxe. Ook handig voor tijdens het kamperen of wanneer jouw hostel/hotel geen laken heeft. Een slaaplaken is lekker dun en helemaal van jezelf. Doordat het zo dun is kan je je slaaplaken ook gemakkelijk oprollen en meenemen.
De travelsheets van Cocoon zijn erg fijn en betaalbaar. Zo heb je een slaaplaken van Egyptisch katoen die al erg goed is, maar ook één van zijde: super zacht. Ideaal voor een warm land zoals Colombia met warme plekken aan de kust zoals het caribische Palomino en de ideale uitvalsbasis om het Noorden te verkennen: Santa Marta. Samen met een reishanddoek één van de beter aankopen voor jouw reis.
Reishanddoek
Een speciale reishanddoek is ook erg prettig. Deze is namelijk superdun en zacht en vanwege het speciale materiaal droogt de handdoek ook nog eens razendsnel op. Ideaal voor op reis en handig als je veel op het strand gaat liggen. De handdoek heb je in verschillende formaten: klein 40x80cm en groot 60x120cm. Dit laatste formaat is goed geschikt om als douche handdoek te gebruiken.
Moneybelt voor op reis
Uit praktische en veiligheidsoverwegingen kan een moneybelt super handig zijn. Het geldtasje (ook handig voor je paspoort en andere items) is gemakkelijk open te ritsen en zeker als je geen broekzakken hebt een goed alternatief. Ten tweede kun je het heuptasje ook dragen onder je shirt zodat men niet weet waar jij je geld en bankpas verstopt. Handig op locaties waar het wat minder veilig kan zijn zoals Cali en Barranquilla! Als alternatief kun je nog kiezen voor een nektasje.
Dry bag voor op reis
Wanneer je op reis gaat waar je veel gaat varen zoals bijvoorbeeld door de eilandjes van Guatape is een dry bag erg handig. Deze waterdichte tas houdt al je spullen droog, ook al komen ze in aanraking met het water. Ook praktisch als je gaat kayakken, kanoën of raften in San Gil.
Reistoilettas
Voor al je toiletartikelen en andere items zoals Deet heb je natuurlijk wel een compacte toilettas nodig. Speciaal voor op reis heb je een handige reis toilettas die compact is, maar waar wel veel in kan. Én met veel opbergvakjes, zodat je al je benodigde spullen goed kunt opbergen. Last but not least heeft deze toilettas ook een haak waarmee je ‘m kunt ophangen. Erg handig als je je handen even vol hebt aan andere zaken.
Poncho
Wat ook een handig item kan zijn voor jouw inpaklijst naar Colombia is een poncho. In de maanden december tot en met maart regent het niet zo veel, maar als het regent kan het wel kort heel hard regenen. En in de maanden daaromheen kan een reisponcho goed van pas komen. Ga voor de ‘wegwerp’ poncho in bulk of schaf een poncho van betere kwaliteit aan; bestendig voor heel slecht weer.
Paklijst Colombia – Extra’s
Andere items die van pas kunnen komen tijdens het backpacken in Colombia zijn een zakmes/bestek en een EHBO kit om jezelf en anderen te kunnen verzorgen wanneer dat nodig is. Het kan ook handig zijn net zoals een waszak om ervoor te zorgen dat je was niet bij elkaar blijft en niet verloren gaat.
Bestekset voor op reis
Zeker handig als je veel gaat backpacken en kamperen. Sterker nog, dan is deze bestekset eigenlijk onmisbaar. Heel erg compact en je kunt hier eigenlijk alles mee. Ook als je niet veel kampeert kan het fijn zijn om zo’n bestekset te hebben, puur uit comfort en/of hygiene.
Paklijst Colombia: EHBO kit
Een EHBO kit kan handig zijn voor de standaardzaken als pleisters, pijnstillers, jodium en verbandjes. Zo kun je kleine verwondingen snel zelf behandelen en hoef je niet naar de lokale apotheek – als deze er al is – of erger: niet naar het ziekenhuis.
Reisklamboe
Mocht je heel gevoelig zijn voor muggenbeten dan kan een reisklamboe goed van pas komen. Het is namelijk heel erg dun én licht. Daardoor is het gemakkelijk mee te nemen. Het zorgt voor nog een extra laag veiligheid om niet geprikt te worden. Alsnog raden we je aan wel gebruik te maken van DEET en je voor het slapen ook daarmee in te smeren.
Waszak
Voor de één wat meer van toepassing als voor de ander. Een waszak is heel erg handig als je erg gesteld bent op je kleding. Het zorgt er namelijk voor dat er geen was verdwijnt. Het kan nog wel eens voorkomen als je naar een wasserette gaat dat niet alles (op dezelfde manier) terugkomt als dat je het hebt gebracht. Een waszak zorgt ervoor dat je al je was bij elkaar blijft en er dus niet kwijt kan raken. Je weet dan ook zeker dat het allemaal op dezelfde temperatuur gewassen wordt. De waszak is ervoor gemaakt om ook mee de wasmachine in te gaan.
Reisboekje en plastic sluitzakjes
Wanneer je gaat backpacken (bijvoorbeeld in Colombia) is het leuk een eigen reisboekje mee te nemen waar je je ervaringen in kan opschrijven. Hier zul je je hele leven lang plezier van hebben. Neem dan ook gelijk plastic sluitzakjes mee zodat het veilig is tegen water. Hier kan je ook je telefoon/paspoort in doen zodat alles netjes droog blijft.
Een van de leukste dingen om tijdens je reis te doen is je ervaringen vastleggen. Dit kan je doen door, zoals hierboven is beschreven, via een reisboekje. Je verhalen, of steekwoorden hiervan, opschrijven in een boekje is heel waardevol. Zo gaat er niets verloren en kan je je avonturen nog eens herbeleven. Je kan dit natuurlijk ook op een visuele manier realiseren. Zorg ook voor een goede back-up in de cloud zodat je altijd toegang zult hebben tot je gemaakte foto’s.
Neem een GoPro/actiecamera mee of een fotocamera. Hiermee schiet je waanzinnige foto’s of leg je al jou avontuurlijk tripjes vast. Later kan je deze dan weer gebruiken voor een spannende aftermovie of een inspirerende blog. Of gewoon om aan je familie en vrienden te laten zien hoe jij het backpacken hebt ervaren.
Paklijst Colombia: Een backpack
Vanzelfsprekend is dat je een goede backpack nodig hebt wanneer je van plan bent lang te blijven en veel te gaan reizen. Bespaar hier niet op want deze jongen heb je je hele reis nodig! Goede merken zijn Osprey, Low Alpine, Gregory en Fjallraven.

Backpack © Sam Klein
Normaal gesproken heb je toch minimaal 50 liter qua inhoud nodig alhoewel dit per persoon natuurlijk verschilt vanwege de manier van reizen die voor iedereen anders is (luxe/minder luxe, veel spullen/weinig spullen), maar met minimaal 50 liter zou je het moeten redden. Ook is er een verschil in backpacks voor vrouwen en mannen. De pasvorm is anders vanwege de verschillen in fysieke bouw.
Paklijst Colombia: Vergeet dit niet te doen voor je naar Colombia gaat
Wil je helemaal tot in de puntjes voorbereid zijn voor je naar Colombia vertrekt? Zorg dan dat je onderstaande checklist allemaal hebt gefixt.
- Begin met het checken van je paspoort. Zorg dat de datum die op je paspoort staat nog minimaal zes maanden (bij voorkeur minimaal een jaar) geldig is na aankomst in Colombia. Mocht je je paspoort kwijt raken in Colombia neem dan contact op met de ambassade daar. Deze vindt je in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Het dichtstbijzijnde vliegveld in Colombia vindt je hier.
- Je weet nooit wat er gebeurd op reis: wellicht raak je iets waardevols kwijt of ben je op het verkeerde moment op de verkeerde plek en wordt je beroofd. Niets is dan zo fijn als een goede reisverzekering die alles voor je dekt. Wij raden die van Kilroy (een duurdere variant) en de doorlopende reisverzekering van Centraal Beheer aan. Let wel op hoe lang de reisverzekering is (vaak 60 dagen).
- Het kan zijn dat je bij het over gaan van een grens pasfoto’s nodig hebt. Of als je je paspoort kwijt raakt is het fijn om extra pasfoto’s bij je te hebben. Zorg dat je deze dus van tevoren laat maken volgens de juiste richtlijnen en neem er een paar mee.
- Maak op tijd afspraken bij de GGD om de juiste prikken en pillen te halen. Een aantal vaccinaties moet je in drie keer halen dus plan dit tijdig voor je vertrek.
- Tot slot is het super handig om een Creditcard bij je te hebben op reis. Op sommige plekken kan je alleen met een Creditcard betalen en het kan ook van pas komen als je geen geld meer op je gewone rekening hebt staan. Je kunt een credit card aanvragen bij je eigen bank, maar ook via Revolut. Het is zo aangevraagd (gratis) en het heeft een handige app.
- Zorg er daarnaast voor dat je je pinpas activeert om ook buiten Europa te kunnen betalen. Dit kun je vaak simpel instellen in de omgeving van je bank (online of via de app). Bekijk hier de instellingen voor ING.
- Een aantal apps zijn echt onmisbaar: Revolut, Uber, Rappi en maps.me.