Skip to main content

Voor het laatst geupdate op 6 januari 2023

Salento bevindt zich midden in de koffie regionen van Colombia, op maar liefst 1900 meter hoogte.

Wat is er in Salento te doen?

Op een hoogte van 1900 meter vind je kleurrijke straatjes, prachtige uitzichten, reuze palmbomen, koffieplantages en een schitterende vallei. Het relatief kleine Salento verbaast je in positieve zin. Een fijn stukje Colombia wat zich tussen Medellin, Bogota en Cali bevindt.

Dit moet je gedaan hebben in Salento Colombia: Breng een bezoekje aan de Cocora vallei met werelds grootste palmbomen.

Salento Colombia

Salento © Arden

Salento ligt middenin de koffie regionen van Colombia dus een uitstapje naar een van de vele coffee farms is hier een must. Of je nu een koffieliefhebber bent of niet, dit stukje cultuur wil je niet missen. Naast paardrijden is Salento super geschikt om een mountainbike te huren en fantastische tochten rondom Salento te maken waarbij je een stop kan maken bij een coffee farm, verschillende soorten kolibries kunt spotten of gewoon door de schitterende natuur van Salento fietst. Geniet van de stilte en mooie landschappen (beekjes en grote vlaktes wisselen elkaar af). Ook kun je hier ziplinen en andere dorpen bezoeken zoals Filandia.

Het allermooiste wat je in Salento kunt doen is een trip maken naar de Cocora vallei. In deze vallei kun je namelijk s werelds grootste palmbomen bewonderen. En alsof dat nog niet genoeg is kun je mooie wandelingen maken met daarna een prachtig uitzicht over de vallei. Vanuit Valle de Cocora kun je ook een (meerdaagse) trekking doen naar Los Nevaods.

‘s avonds kan je naar een van de vele barretjes gaan en wordt het spelen van  de lokale sport Tejo zeker aangeraden.

Wist je dat: Salento zich midden in de koffie regionen van Colombia bevindt? Bezoek een finca en leer alles over koffie(bonen).

Wat neem je mee naar Salento?

Vergeet geen reisstekker mee te nemen. In Colombia zijn er andere aansluitpunten en je wilt zeker een opgeladen telefoon, powerbank of fotocamera hebben om de magische palmbomen in de Cocora vallei te fotograferen. Andere handige items zijn onder andere een reishanddoek en deet spray tegen malaria.

Shop wereldstekker

Shop reishanddoek

Bezoek een Finca (Coffee Farm)

Aangezien Salento zich midden in de koffie regionen van Colombia bevindt is het bezoeken van een finca, een koffieboerderij, eigenlijk een must. Uiteraard is de koffie zelf van goede kwaliteit, maar ook als je geen koffieliefhebber bent is dit een mooie ervaring.

Salento Colombia koffietour sachamama reserva

Privétour Sachamama © Jamie Killen

Je kunt standaard tours boeken of een privetour boeken. De reguliere tours zijn met veel andere mensen en zijn veelal standaard voorgeprogrammeerde tours. De privetours daarentegen zijn veel persoonlijker en fijner om te ervaren. Daar betaal je dan iets meer voor, maar krijg je ook zeker wat voor terug: een memorabele ervaring. Cafe Reserva Sachamama is daarin heel bijzonder. De familie leid je rond door de door flora- en faunarijke omgeving waar je alles leert over het proces van vrucht tot het kopje koffie wat je drinkt.

Salento Colombia koffiebonen

De gebrande koffiebonen © Jamie Killen

Aan het einde wordt er een heerlijke maaltijd voor je gemaakt waarna je zelf een kopje koffie mag maken. Van het malen van de vrucht tot het branden van de bonen en het zetten van een heerlijke kop pure, Colombiaanse,  koffie. Uiteraard kan je dezelfde koffiebonen ook aanschaffen. De tour neemt bijna de hele dag in beslag. Aan het eind drink je nog een kopje koffie, luister je samen muziek en heb je goede gesprekken. Daarna kun je kiezen om zelf terug te wandelen door de mooie omgeving of om teruggebracht te worden. Absoluut een aanrader en een fantastische ervaring.

Een alternatief is Recuca. Een wat toegankelijkere tour, maar ook erg toeristisch. Alle informatie vind je op hun website. El Ocaso is een finca vlakbij Salento en wat minder ‘spannend’, maar wel makkelijk te bereiken. Zeker handig voor als je wat korter de tijd hebt. Daarnaast is El Ocasa erg goedkoop, namelijk maar 25.000 peso’s per persoon.

Valle de Cocora – de Cocora vallei

De absolute trekpleister van Salento is de Cocora vallei ofwel de ‘valle de cocora’. In deze vallei vind je de allerhoogste palmbomen (de waspalm) ter wereld. Er zijn bredere palmbomen te vinden, maar hoger dan deze zul je ze nergens zien behalve vlakbij Salento. De palmbomen kunnen wel 60 meter hoog worden en sinds 1985 is dit een beschermd natuurgebied om de waspalm te blijven behouden.

salento colombia hoogste palmboom ter wereld cocora

Vanuit Salento kan je met de Wally (de taxi) naar de vallei toe gaan. Eenmaal aangekomen zijn er verschillende paden die je kunt kiezen. Er is een kortere route en een lange route. De lange route duurt ongeveer 5 uur, maar is ook wel de mooiste. Je wordt namelijk beloond met een fantastisch uitzicht. Bij aankomst in de vallei is er een blauw hek. Ga hier rechtsaf voor de langere route of ga rechtdoor voor de korte route.

Je kunt bij de korte route er ook nog voor kiezen door te lopen en alsnog de langere route te bewandelen.

Loop door de verschillende weilanden, tussen de koeien,  omhoog en geniet van de natuurlijke rust. Ondertussen zie je de ene na de andere gigantische palmboom en wordt het uitzicht op de vallei steeds mooier. Je kan hier prachtig hiken in een van de mooiste natuurgebieden van Colombia.

Colombia valle de cocora valley

De Cocora vallei © Julian Carmona

Houd rekening met de hoogte, deze varieert namelijk van 1900 tot 2700 meter. Neem genoeg water en eten mee want dit is weinig voorhanden in de omgeving. Goede schoenen is ook een aanrader, het kan nog wel eens modderig zijn. Ook is het hebben van een (digitale) kaart geen overbodige luxe, het is gemakkelijk de weg kwijt te raken.

Om het gebied binnen te komen hoef je niks te betalen. Vanaf Salento kost een Willy ongeveer 20.000 pesos en dan brengt die je in 25 minuten naar de vallei. Of pak een jeep vanaf het plein, een enkele reis kost je ongeveer 4.000 peso’s en de jeeps gaan zodra deze vol zitten.

Mountainbiken in Salento

Deze regio staat natuurlijk bekend om zijn koffieplantages, maar heeft daarnaast ook een fantastische, natuurrijke omgeving waar je mooie tochten doorheen kunt maken.

Salento Colombia mountainbiken

Bijvoorbeeld met de mountainbike. Je kunt hier korte en lange tochten maken door de bergen. Het is dan ook absoluut geen straf om er een dag op uit te gaan met de mountainbike. Van prachtige, groene landschappen en valleien tot mooie bergbeklimmingen. De mountainbikes kan je vrij voordelig huren bij een local of bij je hostel.

Jardin Botanico Quindio

Salento ligt in de Quindio regio, één van de drie koffieregionen binnen Colombia. In deze Quindio regio vind je iets ten zuiden van Armenia de Jardin Botanico Quindio: een botanische tuin. Vanuit Salento ben je ongeveer 1 tot anderhalf uur onderweg naar Recuca, waar de botanische tuin is. Je hebt hier prachtige flora en fauna, een mirador en een vlindertuin. De tuin is alleen toegankelijk met een gids en is dagelijks geopend (ook in het weekend) van 09:00 tot 16:00. Het kost ongeveer 30.000 peso’s om toegang tot de tuin te krijgen.

Ziplinen in Salento

Wil je wat meer avontuur in Salento? Aan het eind van Carrera 6 kun je ook ziplinen. Het is dichtbij en je bent zo aan de beurt. De zipline is 200 meter en je gaat niet alleen heen, maar ook terug! Het kost je ongeveer 18.000 peso’s per persoon. Het is een leuke activiteit om te doen als op zoek bent naar wat meer adrenaline en genoeg tijd over hebt.

Mirador Salento

Wil je genieten van een mooi uitzicht over Salento en niet te veel tijd kwijt zijn? In een dagdeel kun je aan het einde van Calle 6 omhoog klimmen naar Mirador Salento. 250 treden omhoog en je hebt echt een waanzinnig uitzicht. Halverwege is het misschien zelfs mooier om Salento tussen al dat groen te zien liggen. Het is redelijk stijl, maar in een minuut of 15 ben je boven.

Ontdek het dorp Filandia

Hoewel Salento zonder twijfel een van de meest bezochte plekjes is in de koffieregionen zijn er natuurlijk ook minder bekende plekken die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Een daarvan is Filandia. Het bevindt zich midden tussen de koffieplantages en is omringd door hele mooie natuur. Het is bijna net zo kleurrijk als Salento, heeft een herkenbare blauwe kerk en is daarom zeker een prima alternatief. Ook zul je hier veel minder toeristen tegenkomen.

Filandia Colombia

Uitzicht vanuit het dorp Filandia © Pedro Szekely

Je vindt Filandia op een uur rijden van Salento , maar zult toch echt eerst de bus naar Armenia moeten nemen. Zeg de busschauffeur dat je naar Filandia wilt zodat je iets eerder uit kunt stappen en dan de bus naar Filandia kunt nemen aan de overkant van de weg. Beide bussen kosten je ongeveer 6000 peso’s per persoon. Filandia is het leukst om een paar dagen te verblijven.

Hostel in Filandia

Een fijn hostel in Filandia is Hostal Colina de Lluvia. De service is fantastisch, er is een fijne tuin en je hebt al dorms voor 7 euro per nacht (19 euro per nacht voor een tweepersoonskamer).

Spot Kolibries in Salento

Vlakbij Salento kan je ook Kolibries spotten. Verschillende prachtige kolibries die wel 15 tot 80 slagen per seconde maken met hun vleugels. Zowel in de Cocora vallei kun je kolibries spotten als in Recuca.

Salento Colombia kolibries Jardin Botanico Quindio Recuca Cocora

Kolibries spotten vlakbij Salento © Leaning Ladder

Dit is een dorpje ten zuiden van Armenia en heeft een botanische tuin: Jardin Botanico Quindio. Vanuit Salento kun je ook een mountainbike huren en daarheen fietsen door de prachtige natuur. Deze tuin is geopend van 09:00 tot 16:00 op maandag tot en met zondag en de kosten bedragen 30.000 peso’s per persoon.

Trekking in Los Nevados Salento

Vlakbij Salento vindt je Los Nevados: een prachtig natuurpark wat tot de hoogste bergen van Colombia behoort. De tocht kun je starten in Valle de Cocora of vanuit manizales. In laatstgenoemde betaal je alleen 50.000 peso’s als toegangsprijs. Het is dan ook aan te raden vanuit Salento te starten. Het is een prachtig natuurpark met verschillende ecosystemen zoals páramo welke zorgen voor de watervoorziening van meerder omliggende gemeenten.

Houd rekening met hoogteziekte, Los Nevados begint op 2.600 meter hoog en reikt tot 5300 meter waar ook de vulkaan Nevado del Ruiz te vinden is. Er zijn dagtrips te doen, maar voornamelijk meerdaagse tochten. Houd je van hiken? Dan is dit echt de moeite waard. Je zult versteld staan van de mooie diversiteit die je tegen gaat komen. Zorg als je deze trekking gaat voor goede kleding en schoeisel (tegen nat weer) en de volgende items:

Shop hoofdlamp

Shop powerbank

Doe mee aan de lokale sport Tejo

Het nachtleven in Salento is niet zo bruisend als in andere delen van Colombia, maar wat je hier wel hebt zijn allerlei barretjes waar je de lokale sport Tejo kunt uitoefenen. Hou je ervan om de (lokale) cultuur te ervaren? Dan is dit echt een aanrader.

Salento Colombia Tejo

De lokale sport ‘Tejo’ © Tom Frohnhofe

Vanaf een afstand gooi je een ovaal gevormde schijf in een kleiprutje. Je scoort punten als je dichtbij gooit en/of het midden laat knallen. Onder het genot van een Colombiaans biertje of ander drankje een leuke bezigheid om de avond mee te vullen. Je kan dit op verschillende locaties doen en kost een paar duizend peso’s.

Wist je dat: Tejo een nationale sport is in Colombia?

Plaza Bolivar – Iglesia de Nuestra Señora del Carmen

Op het plein in Salento, Plaza Bolivar, staat een herkenbare kerk: Iglesia de Nuestra Señora del Carmen. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1843 en is na een aardbeving in 1999 gerestaureerd. Op hetzelfde plein vind je een monument van vrijheidsstrijder Simon Bolivar en één van Pedro Vicente Henao, een van de oprichters van dit fantastische dorp.

Eten in Salento

In Salento is de keuze ontzettend groot. Het zit vol met restaurantjes en tentjes waar je kan eten. Daarnaast kun je vaak ook in je hostel een lekker avondmaal krijgen. Iets wat typisch Colombiaans is, maar juist in Salento goed te proberen is is Trout of Trucha. Dit is een visgerecht en wordt op verschillende manieren bereid. Bijna ieder restaurantje in Salento serveert het wel.

Een ander restaurant om uit te lichten is Brunch de Salento. Veel variatie in de gerechten, vriendelijke mensen, maar vooral ook ontzettend lekker. Een fish & chips (alleen dan is de fish in dit geval zalm) om van te smullen. La Eliana, Meraki en El Rincon del Lucy, Bernabe (goeie biefstuk) zijn ook allemaal erg lekker. Voor goeie koffie moet je bij Café Jesus Martin zijn of L’K’fee. 

Reizen naar Salento

Salento vind je op zo’n 50 minuten van Armenia en ligt tussen Medellin en Bogota in. De bus naar Salento pak je dan ook vanuit Medellin en Bogota. Stap over in Armenia, de rit hier naar toe duurt ongeveer 8 uur. Een fijne busmaatschappij is Bolivariano. Een buskaartje kost ongeveer 4,000 peso’s. Je kunt ook de bus naar Pereira pakken en daar overstappen. Vanaf Pereira duurt het ongeveer 75 minuten en is de prijs 5,500 peso’s. Vanuit Salento kan je weer doorreizen naar het nabijgelegen Cali, San Gil of bezoek de prachtige eilanden van Guatape (vlakbij Medellin). Meer naar het noorden ga je richting Cartagena, Palomino en Santa Marta. Die laatste is perfecte uitvalsbasis om het Noorden van Colombia te ontdekken, zoals het mooie dorpje Minca waar je kunt overnachten in de bergen van Colombia.

Salento colombia locatie kaart

Het dichtstbijzijnde vliegveld vind je in Pereira, maar Bogota (hier bevindt zich ook de Nederlandse Ambassade) en Medellin hebben natuurlijk ook een groot vliegveld met veel internationale vluchten en zijn relatief dichtbij.

De goedkoopste vliegtickets naar Pereria en Salento vind je hier:

Hostels in Salento

Niet alleen wat betreft eten is er veel keus, ook om in Salento te slapen heb je veel mogelijkheden. In het centrum heb je veel hostels, maar ook buiten het centrum.

La Floresta

hostel salento colombia la floresta

La Floresta is een hostel wat dichtbij het centrum zit (loopafstand). Voor 20.000 peso’s heb je bij La Floresta al een bed in een dorm. Ook kun je hier fietsen huren.

Bekijk bij Booking.comBekijk bij Hostelworld

Coffee Tree Boutique

Blue Almond Hostel Colombia

Is La Serrana hostel al volgeboekt? Of wil je juist even iets anders? Dan is Coffee Tree Boutique Hostel een uitstekend alternatief! Dit hostel is gebouwd in 2015, heeft een fijne tuin om lekker te relaxen en gratis wifi. De algemene ruimte is leuk en je kunt ook hier excursies boeken. De kamers zijn beschikbaar vanaf 10 euro per nacht.

Bekijk bij Booking.comBekijk bij Hostelworld

La Serrana

Er is echter één hostel in Salento wat het mooiste uitzicht van het dorp heeft: La Serrana. Met een 360 graden uitzicht en een heerlijke rustige omgeving waarschijnlijk het fijnste hostel van Salento.

Het is ongeveer 10-15 minuten buiten het centrum, maar met de Willy (de taxi in Salento) ben je er ook zo. Er wordt dagelijks heerlijk gekookt waar je je voor kunt opgeven. De kamers zijn ruim, maar wel iets duurder vanwege de mooie locatie. Wil je helemaal genieten? Op het buitenterrein kan je heerlijk in de natuur (in een grote tent) slapen. La Serrana is niet online te boeken, maar je kunt ze wel bellen op:  +57 316 2961890

De beste reisperiode Salento Colombia

De beste reistijd voor Salento in Colombia is in januari, februari en juni t/m augustus. In deze maanden regent het minder (even goed regent het regelmatig in Salento) en is de temperatuur erg aangenaam: zo’n 24-26 graden. Het hele jaar door ligt de temperatuur in Salento tussen de 23 en 26 graden. In maart t/m mei en oktober en november valt er veel regen, vergeet dan niet je poncho mee te nemen! Zorg er ook voor dat je anti-muggenspray bij je hebt.

Belangrijke data

Van 3 tot en met 9 januari is het feest. Men viert dan de verjaardag van het dorp. Dit wordt Fiestas Aniversarias Salento genoemd.

Belangrijke tips voor in Colombia:

3 januari 2022 in Colombia, Tips

De 8 beste reisapps in Colombia [2023]

Alle essentiële reisapps op een rijtje
Lees meer
22 augustus 2019 in Colombia, Tips

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd om naar Colombia te gaan In dit artikel laten vertellen we je wat de beste reistijd is…
Lees meer
26 juli 2018 in Colombia, Tips

Inpaklijst Colombia [2023]

Wat neem je mee naar Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land?
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vliegvelden

Hier vind je alle belangrijke vliegvelden van en in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Visum Colombia

Visum Colombia: Alles wat je moet weten over een visum of visa in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vaccinaties & Inentingen

Alles wat je moet weten over vaccinaties en inentingen voor Colombia
Lees meer
Tes Abbenhues

reisliefhebber met een zwak voor Latijns-Amerika

Laat je reactie achter of stel je vraag