Skip to main content

Voor het laatst geupdate op 20 oktober 2022

Tayrona National Park ligt in het noorden van Colombia, op zo’n 30 minuten rijden van Santa Marta.

Wist je dat Tayrona Park elk jaar tijdelijk dicht gaat voor toeristen? Zo krijgt de natuur de kans om zich te herstellen van al het bezoek. In 2020 krijgt het park in februari, een deel van juli (15 dagen) en een deel van oktober (15 dagen) rust. Bekijk hier de actuele data.

Wat kun je doen in Tayrona National Park Colombia?

Tayrona National Park is de plek waar de Caribische zee en jungle samenkomen. Je vindt er 150 km2 aan jungle, diverse hiking trails en kilometers strand met helderblauw water. Je kunt er een dag naartoe, maar nog leuker is het om een of meerdere nachten te verblijven, bijvoorbeeld op een van de campings.

Tayrona National Park strand

Een van de stranden in Tayrona © zug55

Het nationaal park is een van de populairste bestemmingen in Colombia, dus het kan er aardig druk zijn. Vooral in de weekenden, en tijdens de vakantiedagen (januari) want dan gaan Colombiaanse families vaak naar de stranden van Tayrona. Ga dus het liefst doordeweeks.

Wat neem je mee naar Tayrona National Park?

Alle items die handig zijn om mee te nemen naar Colombia staan in het artikel ‘ inpaklijst Colombia ’. Specifiek voor Tayrona National Park is het handig om goede wandelschoenen mee te nemen, muggenspray, zwemkleding en een sneldrogende handdoek.

Daarnaast moet je als je een entreekaartje koopt een bewijs van inenting tegen gele koorts laten zien, dus neem die samen met je paspoort vooral mee. Je kunt je bagage trouwens tijdelijk stallen bij je laatste verblijf voor je naar Tayrona gaat, zodat je niet alles hoeft mee te slepen.

Bestel reishanddoek

Bestel Deet

Tayrona National Park verkennen

De hoofdingang van Tayrona Park is El Zaíno. Hier bevindt zich het bezoekerscentrum van Tayrona NP, waar elke 15 minuten een educatieve video wordt vertoond die je verplicht moet bekijken. Daarna mag je een entreekaartje kopen. Deze kost 55.000 pesos per persoon, waarvoor je zo lang mag blijven als je wilt. In de omgeving van Tayrona is geen pinautomaat, dus neem voldoende cash geld mee.

Tayrona National Park map kaart Colombia

De kaart van Tayrona National Park © Michael Manning

Het bezoekerscentrum gaat om 08:00u open, en vanwege de warmte en drukte raden we aan er ook rond die tijd te zijn. Vanaf El Zaíno gaat er een lange geasfalteerde weg naar de parkeerplaats bij Cañaveral. Dit stuk kun je lopen, maar er gaan ook minibusjes die je er voor 3.000 pesos naartoe brengen. Dat laatste zouden wij aanraden, aangezien het best wel een saaie wandeling van een uur is en je je energie beter nog even kunt sparen.

Vanaf Cañaveral beginnen de trails door het park. Dit zijn onverharde paden, waar op het eerste stuk veel houten loopvlonders zijn geplaatst zodat je wat makkelijker langs de modderige stukken komt. Ondanks dat het National Park enorm is, lopen de meeste mensen maar door een klein deel van zo’n twee uur – zonder pauzes gerekend. Dit is het meest toegankelijke en onderhouden stuk, en leidt je langs verschillende stranden.

Powerbank voor in Tayrona

Er is weinig elektra in het park dus als je erg gehecht bent aan je telefoon en/of veel foto’s wilt maken raden we je aan een goede powerbank mee te nemen.

Bestel powerbank

De stranden van Tayrona

In Tayrona National Park komen de jungle en Caribische zee samen: je vindt er de mooiste stranden van Colombia. De eerste die je tijdens de hike tegenkomt is Cañaveral, dichtbij de parkeerplaats. Na een uur verder wandelen kom je aan bij Arrecifes. Hier kun je helaas niet zwemmen vanwege sterke stromingen.

Arrecifes Tayrona Parc Mappea Colombia

Het strand van Arrecifes

Weer 45 minuten verderop ligt de baai van Piscina. Hier is het water rustig kun je wel zwemmen, waardoor het vooral bij jonge families populair is. Loop je nog verder, dan kom je uit bij het strand dat vooral geliefd is bij backpackers: Cabo San Juan de Guía. Heb je meer behoefte aan rust? Loop dan door naar het afgelegen Playa Brava, ten westen van Cabo San Juan de Guía.

Cabo San Juan del Guía

Cabo San Juan del Guía is voor veel mensen het doel van hun bezoek aan Tayrona National Park. Hier komen twee baaien samen, met precies ertussen een soort schiereilandje. Je vindt er de beroemde mirador: een houten hut met geweldig uitzicht over de zee en de stranden met op de achtergrond de jungle. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen.

Tayrona National Park Colombia Cabo San Juan de Guía

Cabo San Juan de Guía in Tayrona Park © Pablo

Je kunt er in de zee zwemmen, op de twee stranden chillen, lekker eten en drinken en het is er altijd gezellig. Je kunt er ook overnachten: er zijn 16 hangmatten en twee tweepersoons kamers. Daarnaast kun je op de campground je eigen tent opzetten, of een vooropgezette tent of hangmat onder een afdak huren. Helaas kun je hier niets online reserveren, en als je niet om 08:00u meteen doorloopt is de kans groot dat alles op deze plek al bezet is.

El Pueblito

Vanuit Cabo San Juan del Guía kun je naar La Pueblito lopen, wat erachter boven op de berg ligt. Hier staan ruïnes van oude Tayrona indianen, het wordt gezien als een kleinere versie van de trek naar La Ciudad Perdida. Je kunt er op eigen onderneming naartoe wandelen, maar er worden ook tours aangeboden. Het beginpunt is naast de douches van Cabo San Juan en de tocht duurt zo’n twee à drie uur.

El Pueblito Tayrona Colombia

El Pueblito © Ferran Altimiras

Snorkelen

In Tayrona National park zijn meerdere goede snorkelplekken. Bij La Piscina Beach en Cabo San Juan kun je goed snorkelen. Hier vind je een geweldige onderwaterwereld met kleurrijk koraal van de Caribische kust. Voor het huren van snorkelspullen betaal je zo’n 1.800 pesos per dag, maar dat varieert per seizoen.

snorkelen Tayrona parc

Snorkelen in Tayrona National Parc © Carlos Yage

Eten in Tayrona Park

Voor een avondmaaltijd kun je bij de meeste campings in Tayrona Park terecht. Zo kun je bij Cabo San Juan del Guía onder andere verse vis eten, en staan er bij La Piscina een paar stalletjes met heerlijke dingen zoals verse sapjes, arepa’s en ceviche. Tussen La Piscina en Arecife staat een soort bakkerijtje, waar verse broodjes in een houtoven gebakken worden. De prijzen in Tayrona Park liggen over het algemeen iets hoger dan in de rest van Colombia.

Overnachten in Tayrona National Park

Wij raden je zeker aan om minimaal één nacht in het park te overnachten. Dan kun je een dag door de jungle van Tayrona Park wandelen en/of wat langer op het strand blijven als de grootste drukte weg is. Er zijn een aantal campings waar je kunt kamperen in Tayrona National Park. Zoals gezegd ligt de meest populaire camping in Cabo San Juan. Dit is de camping met het mooiste uitzicht, maar zit daarom ook snel vol.

overnachten Tayrona Colombia Santa Marta slapen kamperen

Kamperen tussen de palmbomen in Tayrona © ndciuzzo

Cañaveral is de eerste camping waar je langskomt als je het park binnenkomt, en is een stuk rustiger. Hij is bereikbaar met de auto en ligt dichtbij een mooi strand. Je kunt hier ook overnachten in Hotel Ecohabs, wat wel een stuk prijziger is. Een andere camping is Bukaru, die veel rustiger is. Bij deze camping kun je alleen niet in de zee zwemmen en je moet er 1,5 tot 2 uur voor door de jungle wandelen. Maar dan heb je ook wat! Op alle campings kun je overnachten in hangmatten of tenten. De hangmatten hebben een
klamboe, hangen onder een rieten dak en kosten 12.000 pesos. Een tent met matras kost 20.000 per persoon, maar je moet zelf een kussen en deken meenemen. Als je een eigen tent hebt, betaal je 15.000 pesos.

National Park Tayrona

Het strand van Tayrona by night © Gonzalo Castro

Wil je vroeg bij het park zijn of in de buurt van de hoofdingang overnachten? Dan is Eco Hostal Yuluka een aanrader. Dit ligt maar 1 km van de ingang af, heeft zowel tweepersoons bungalows als een dorm, een fijn zwembad met glijbaan en je kunt er je bagage achterlaten zodat je niet terug naar Santa Marta hoeft. Wanneer je een dagtrip maakt en wilt overnachten in Minca of Santa Marta kan dat natuurlijk ook. Bekijk hieronder alle hostels en sommige campings in het park. Niet alle campings staan ook op Booking.com.Booking.com

Hoe kom je in Tayrona Colombia?

Tayrona ligt op zo’n 30 minuten rijden vanaf Santa Marta. Achter de Mercado Central rijden er doorlopend bussen naar Tayrona. Doordat er luid ‘Tayrona’ wordt geroepen, weet je vanzelf welke bus je moet hebben. Geef eenmaal in de bus duidelijk aan dat je er in El Zaíno uit wilt, want ze rijden daarna door richting Palomino. Deze busrit kost zo’n 7.000 pesos per persoon.

locatie kaart tayrona colombia

Een andere mogelijkheid om bij Tayrona National Park te komen, is met de boot vanaf Taganga. Dit duurt ongeveer een uur en kost 112.500 pesos voor een enkele reis. Dat zijn ook gelijk de plekken waar je vanuit Tayrona je reis kunt vervolgen. Vergeet ook niet het magische Minca een bezoekje te brengen. Het dichtstbijzijnde vliegveld vind je in Santa Marta.

Vliegtickets naar Tayrona – Santa Marta Colombia

De beste reistijd voor Tayrona Park

De temperatuur in Tayrona National Park ligt het hele jaar door rond de 32 graden. Maar het kan er flink en hard regenen. Van mei t/m juni en september t/m november is het regentijd in Tayrona en kan het er erg modderig en glibberig zijn. We raden aan om het park in de maanden van december t/m maart te bezoeken. In januari hebben de Colombianen vakantie en kan het een stuk drukker zijn. Van juli t/m augustus kan ook, maar dan is het in verband met de vakantieperiode (toeristen) wel wat drukker. De beste reistijd om Colombia te bezoeken lees je hier.

Belangrijke tips voor in Colombia:

3 januari 2022 in Colombia, Tips

De 8 beste reisapps in Colombia [2023]

Alle essentiële reisapps op een rijtje
Lees meer
22 augustus 2019 in Colombia, Tips

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd om naar Colombia te gaan In dit artikel laten vertellen we je wat de beste reistijd is…
Lees meer
26 juli 2018 in Colombia, Tips

Inpaklijst Colombia [2023]

Wat neem je mee naar Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land?
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vliegvelden

Hier vind je alle belangrijke vliegvelden van en in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Visum Colombia

Visum Colombia: Alles wat je moet weten over een visum of visa in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vaccinaties & Inentingen

Alles wat je moet weten over vaccinaties en inentingen voor Colombia
Lees meer
Tes Abbenhues

reisliefhebber met een zwak voor Latijns-Amerika

Laat je reactie achter of stel je vraag