Skip to main content

Voor het laatst geupdate op 24 december 2021

Vaccinaties en intentingen Colombia

Wanneer je gaat reizen in en rond Colombia kun je natuurlijk niet geheel onvoorbereid vertrekken. Zo heb je bepaalde vaccinaties nodig om in Colombia ‘veilig’ te kunnen rondtrekken. Een vaccinatie is nodig om je te behoeden van ziektes die je op kan lopen in het desbetreffende land (in dit geval Colombia). Mocht er tijdens je reis iets gebeuren neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Colombia. Deze is gevestigd in Bogota, de hoofdstad van Colombia. Maak hieronder gelijk een afspraak bij Vaccinaties op Reis of lees verder.

Plan een afspraak bij Vaccinaties op Reis

Afhankelijk van de reisduur en de activiteiten die je gaat ondernemen wordt bepaald welke inentingen je nodig hebt. Laat je altijd persoonlijk adviseren omdat dit per persoon kan verschillen. De meest voorkomende vaccinaties voor in Colombia zijn:

vaccinaties colombia inentingen amazone muggen

De amazone van Colombia, waar malaria voorkomt © Nunatak

Vaccinaties Colombia: Malaria

In Colombia komt malaria voornamelijk in het midden (zoals in Cali en Salento) en zuiden voor, maar onderschat dit niet. Van Malaria kan je behoorlijk ziek worden. De ergste vorm van malaria is ‘malaria tropica’. Deze kant binnen enkele dagen dodelijk zijn, maar dat is niet gebruikelijk. Malaria wordt veroorzaakt door parasieten. Je kan dit dus krijgen door een muggenbeet. De eerste verschijnselen treden ongeveer 10-14 dagen na de beet op.

vaccinaties colombia mug inentingen malaria

Symptomen en verschijnselen Malaria

Malariamuggen zijn actief van de avond- tot de ochtendschemering. Symptomen die je kunt krijgen zijn: koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Malaria kan erg op koorts lijken dus bij meer dan 2-3 dagen griep bedenk dan dat het ook malaria kan zijn. Wanneer je dit niet behandeld kun je hersenmalaria krijgen waar je aan kan overlijden(!). Slik hier dus goed de pillen voor die je voorgeschreven krijgt. De eerste pil slik je een dag voor je het malariagebied binnenkomt en je moet dit 7 dagen na het verlaten van dit gebied nog blijven innemen. Malaria komt voor in tropische en subtropische gebieden, maar boven de 2.000 meter komt het vrijwel niet voor.

malaria colombia jungle tayrona

In de jungle van National Park Tayrona kan ook malaria voorkomen © Ben Perek

Tegenwoordig kun je ook een noodpakket meekrijgen. Pas als je geprikt bent door een malaria mug gebruik je het noodpakket en dit helpt je het te verhelpen. Om de muggen af te wenden kun je je goed insmeren met DEET muggenspray en kleding dragen dat alles bedekt (dus lange mouwen / broekspijpen). Ook is een klamboe geen ongekende luxe. Muggen hebben verder een ongekende hekel aan kou, dus de ventilator aanzetten is een goede tip. In Bogota en Medellin komt malaria niet voor, maar in het noorden (Cartagena, Minca, Palomino, Tayrona, Ciudad Perdida) en het zuiden wel.

Shop deet spray

Deet Lotion

Denque in Colombia

In Colombia kan ook Denque voorkomen. Denque is een virusziekte welke ook wordt overgebracht door muggen en heeft dezelfde kenmerken als malaria: koorts, hoofdpijn en spierpijn. In de meeste gevallen treed hier ook uitslag bij op. Daar kun je goed aan herkennen dat het om Denque gaat en niet om malaria. Er is (vooralsnog) geen behandeling tegen Denque. Je zult hier gewoon van herstellen. De Denque mug steekt, in tegenstelling tot de malaria mug, overdag. Wel kun je door het insmeren van je lichaam met Deet preventieve maatregelen nemen.

Gele Koorts inentingen en vaccinaties Colombia

In Colombia komt gele koorts voor. Gele koorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Van het aantal personen dat besmet raakt met gele koorts overlijdt 30%. Laat je hier dus voor vaccineren. Ook dit virus wordt overgebracht door muggenbeten.

Deze muggen zijn actief van zonsopgang tot en met zonsondergang. Drie tot zes dagen na de muggenbeet doen zich symptomen voor zoals geelzucht, bloedingen en koorts. Een vaccinatie is uiterst effectief en geeft volledige bescherming. Tien dagen na de prik is de vaccinatie op peil en de inenting is 10 jaar geldig. Deze vaccinaties heb je dus echt nodig in Colombia. Daarnaast is de vaccinatie verplicht als je een tussenstop hebt in Brazilië die langer dan 12 uur duurt. In Bogota, San Andres en Providencia is de inenting niet nodig. Ook niet op locaties boven de 2300 meter.

Afspraak plannen bij Vaccinaties op Reis

Hepatitis A vaccinatie

Vaccinatie hiervoor wordt aanbevolen. Hepatitis A is een virus die ervoor zorgt dat je een ontsteking in de lever kan krijgen. Jongere kinderen hebben vaak weinig of geen klachten, in tegenstelling tot volwassenen. De beschermingsduur van de inenting is 1 tot 3 jaar. Laat je dit herhalen binnen 6 tot 12 maanden dan is de geldigheidsduur 30  tot 40 jaar. Dit raden dan we dan ook zeker aan.

De ziekte wordt vaak overgebracht door voedsel c.q. slechte hygiene. Door goed op je hygiene te letten (je handen wassen na de wc etc) kun je zelf wat preventieve handelingen uitvoeren. Doordat wij in Europa over goede sanitaire voorzieningen beschikken komt de ziekte hier niet voor. Nadeel is dat we hier dan ook geen antistoffen voor hebben aangemaakt.

Klachten zijn: misselijkheid, moe, koorts, geen zin in eten, donkere urine, geel worden, pijn boven in de buik. Vanaf twee tot zeven weken na het besmet raken kun je ziek worden. Hepatitis A is besmettelijk en kan tot 3 maanden duren. Een vaccinatie biedt volledige bescherming. Deze inenting kun je het beste minimaal twee weken van te voren halen.

Afspraak plannen bij Vaccinaties op Reis

DTP Inenting

Vaccinatie hiervoor wordt aanbevolen. DTP staat voor difterie, tetanus en polio en kan overgebracht worden door hoesten en /of een bacterie die in aarde zit. Zonder behandeling is Tetanus dodelijk. Een vaccinatie beschermt je voor tien jaar.

Hepatitis B

Het vaccinatieadvies voor hepatitis B is persoonsgebonden. Maak hiervoor dus een afspraak. Wanneer je je toch laat vaccineren voor hepatitis A kun je natuurlijk net zo goed de keus maken hepatitis B ook mee te nemen. Heb je dit alvast gehad. De eerste inenting tegen Hepatitis B kun je het beste 7 maanden van te voren halen.

De hepatitis B prikken komen in een serie van 3 vaccinaties en zijn je hele leven lang geldig. Hepatitis B wordt veroorzaakt door een virus en is een ontsteking aan de lever. Je kunt besmet raken met dit virus door sexueel contact en via bloed. De ziekte kan chronisch worden en in enkele gevallen zelfs leiden tot leverkanker. Zorg dat je veilig vrijt en laat je vaccineren.

Afspraak plannen bij Vaccinaties op Reis

Rabiës inenting

Rabiës (ook wel hondsdolheid) kan in Colombia voorkomen bij verschillende zoogdieren zoals honden, vossen, apen en vleermuizen. Je kan rabiës oplopen door beten, likken en krabben. Vermijd het contact dus of laat je in Nederland alvast inenten hiervoor.

rabies colombia

Rabies kan veroorzaakt worden door vleermuizen. Deze vindt je bijvoorbeeld in de grotten van San Gil © Andrés Ospina-Alvarez

De vaccinatie bestaat uit drie sessies. Wanneer je dit doet hoef je je hele leven lang geen antiserum meer. Mocht je wel gebeten zijn, ga dan zo snel mogelijk naar een arts. Je moet je namelijk wel opnieuw laten inenten (twee prikken). Deze vaccinaties zijn aan te raden voor in Colombia, maar worden niet altijd vergoedt uit het basispakket.

Afspraak plannen bij Vaccinaties op Reis

Muggen

Uiteraard heb je in Colombia ook ‘gewone’ muggen. Wil je niet rondlopen met muggenbeten? Als je de ‘Ciudad Perdida’ wilt gaan bezoeken in de buurt van Santa Marta wordt je volledig lek geprikt, met soms wel meer als 100 muggenbeten. Smeer je dan ook goed in met DEET spray:

Shop deet spray

Deet Lotion

Tarieven vaccinaties en inentingen Colombia

De kosten voor je vaccinaties en inentingen kunnen hoog oplopen. Het verschilt per (GGD) instelling welke kosten zij hanteren, maar vaak is het vergelijkbaar. Hieronder vindt je de prijslijst van GGD Noord-Holland:

DTP: €32,00
Gele koorts: €58,00
Hepatitis A: €74,00
Hepatitis B: €53,00
Rabiës: €87,00
Malaria recept: €8,50

Tarieven in 2021.

Verzekering en vergoeding inentingen + vaccinaties Colombia

Vanuit de basisverzekering wordt niet alles vergoedt. Dan kun je overwegen om bijvoorbeeld de Rabies inenting niet te halen, deze is vrij duur. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt, heb je grote kans dat alles vergoed wordt. Check dit van te voren.

GGD

Bij de GGD kan je een afspraak maken om je te laten vaccineren. Zij hebben gespecialiseerde artsen, voldoen aan de hoogste gecertificeerd kwaliteitsnormen en hebben een beroepsmatige vaccinatie tegen hepatitis B. Via de website kan je online een afspraak boeken. Wanneer er op korte termijn geen afspraak mogelijk is, probeer dan een afspraak te maken bij Vaccinaties op reis. Vaak hebben zij dezelfde week nog ruimte en/of in het weekend / s’avonds.

Vaccinaties op Reis

Mocht het een tijdje duren voor je bij de GGD langs kunt komen is Vaccinaties op Reis een goed alternatief. Met meer dan 25 locaties in heel Nederland hebben zij vaak voldoende beschikbaarheid voor een afspraak. Je kunt hier dan ook vaak dezelfde week al terecht én het is ook mogelijk in het weekend of s’avonds een afspraak in te plannen. Hier vind je net als bij de GGD alles voor jou vaccinaties in Colombia.

  • Vaak volledige vergoeding van de vaccinaties
  • Gediplomeerde specialisten
  • Gecertificeerd door LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering)
  • Afspraken mogelijk s’avonds en in het weekend
Afspraak plannen bij Vaccinaties op Reis

Belangrijke tips voor in Colombia:

3 januari 2022 in Colombia, Tips

Wisselkoers colombia

De munteenheid van Colombia is de peso. De munteenheid peso komt ook in andere Zuid-Amerikaanse landen terug zoals Chili, Argentinië,…
Lees meer
3 januari 2022 in Colombia, Tips

De 8 beste reisapps in Colombia [2023]

Alle essentiële reisapps op een rijtje
Lees meer
22 augustus 2019 in Colombia, Tips

Beste reistijd Colombia

De beste reistijd om naar Colombia te gaan In dit artikel laten vertellen we je wat de beste reistijd is…
Lees meer
26 juli 2018 in Colombia, Tips

Inpaklijst Colombia [2023]

Wat neem je mee naar Colombia of een ander Zuid-Amerikaans land?
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Visum Colombia

Visum Colombia: Alles wat je moet weten over een visum of visa in Colombia
Lees meer
26 juni 2018 in Colombia, Tips

Vaccinaties & Inentingen

Alles wat je moet weten over vaccinaties en inentingen voor Colombia
Lees meer
Tes Abbenhues

reisliefhebber met een zwak voor Latijns-Amerika

Laat je reactie achter of stel je vraag